Sist endret 4. desember 2022
Svartenuten i Vindafjord sto på turprogrammet i dag. Startpunktet for turen var det samme som for de tidligere turene mine i området, Bjørndalsnuten og Grønlifjellet, i enden av Fjellgardsvatnet i Vikedal.
Jeg startet på merket sti mot Sjurstølen og Bjørndalsnuten, men etter noen hundre meter tok jeg opp lia. I følge kartet skulle det være sti oppover, men heller ikke i dag kunne jeg se snurten av den (jeg lette også på turen til Grønlifjellet). Lia var fin å gå i. Ganske bratt, men tørr og fin skogbunn i stor og gammel bjørkeskog. Øst for Stølshaugen var det fin utsikt til dalføret nedenfor. Det var bare å komme seg nedover den korte lia.
På turen inn gjorde jeg et nytt hederlig forsøk på å finne stien som i følge kartet skulle gå i strak linje høyt langs bergene bortover. Ingen sti funnet, og jeg havnet i noe ur og brake på vei nedover. På returen gikk jeg mye lenger nede i lia, og det anbefales.
Veien videre gikk over flotte myrer, som på dagens tur var ganske tørre. Etter hvert dreide jeg i sørøstlig og østlig retning, langs elva innover mot Halsvatnet. Ved utløpet av Halsvatnet gikk jeg over elva. Det var en del steiner som gjorde at jeg kom tørrskodd over. Videre gikk jeg oppover skaret mot Søtetjørn. Det lå fortsatt en del snøfonner i nordhelligen. Snøen var råtten, og jeg havnet flere ganger til lårhøyde i snø. Bare å karre seg over til fast underlag så fort det lot seg gjøre. Fra toppen av skaret var det fin utsikt mot Hellhaug. Jeg gikk på venstre side av Søtetjørn og opp skaret mellom Svartnuten og Hellehaug. Også her var det noen mindre snøfonner, men snøen bar bedre enn lenger nede.
Langs østbredden av Søtetjørn skremte jeg opp ei svær ørn. Den var ikke mer enn 10-15 meter fra meg da den letta fra terrenget. Majestetisk fugl!
Et stykke oppe i skaret på sørsiden av Søtetjørn tok jeg bratt opp et nytt skar i østlig retning mot Svartenuten. Det lå ei stor og bratt fonn der, men jeg hold i venstre kant oppover, og unngikk å komme utpå. Fra toppen av skaret flatet det ut, og jeg gikk sørover for å unngå ei svær fonn som lå på vestsiden av toppen. Etter å ha rundet fonna var det bare sjarmøretappen videre opp til platået.
Topp-platået var ganske flatt, men med en liten såte hvor toppunktet var. Det har nok stått et trigonometrisk punkt her tidligere, nå var bare bolt og bardunfester igjen. Varden lå 50 meter lenger øst. Ikke av den storslagne typen. Utsikt mot Kaldanuten i sør og Hellehaug i vest. I øst lå Gullvassnuten, Gullvatna og Trollabotn.
Turen gikk videre sørvestover og ned i skaret mellom Hellehaug og Svartenuten. Derfra opp til toppen av Hellahaug. Ganske slakt oppover på underlag av lyng og gras. Lettgått!
Varden på Hellehaug 835 moh var stor og fin, med utsikt videre vestover til Horganuten. Etter obligatorisk fotografering, gikk turen ned nordsiden av toppen, med sikte på myrene vest for Søtetjørn. Videre derfra gikk jeg ned på venstre side av elva fra Søtetjørn. Den fulgte jeg ned lia, til jeg kom til brua jeg hadde sett på turen inn. Over brua og jeg var der jeg tidligere på dagen hadde vært på vei inn til Halsvatnet.
Returen gikk i stort sett samme fotefar som tidligere på dagen. Middagen ble til og med inntatt på samme berget jeg spiste lunsj på vei inn.
En flott tur i et spennende og vilt område. Her får man virkelig følelsen av villmark. Tre hjorter, ørn, og flere ryper fikk jeg også sett på nært hold på turen, som tok i underkant av fem timer, alle pauser inkludert.
Turfakta Distanse : 12 km Varighet : 4-5 timer Toppunkt : 860 Startpunkt: 160 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.