Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Døldarheia ligger mellom Vats og dalføret mellom Sandeid og Ølen i Vindafjord. Topp-punktet er 735 moh og heter Døldaren. Det er flere markante toppet på kanten ned mot Blikrabygda i Vats. I tillegg til Døldaren var det to slike topper, Aksla og Vardafjell, som var målet for dagens tur.

Det er mulig å komme til Døldarheia fra flere startpunkt, både fra Aurdal, Steinsland og Vestbø på Sandeid-sida, men også fra dagens start, Blikrabygda.

Allerede på vei innover E134 er dette fjellmassivet godt synlig. Når man passerer Knapphus troner massivet i øst. Det er også mulig å se vardene på Vardafjell og på Aksla fra veien, siden de er store og ligger helt ute på pynten. Aksla ligger lengst i nord-øst og ligger på en markant topp.

Turen starter som sagt i Blikrabygda. Man tar av til høyre på E134 og kjører nesten 4 kilometer. Det er godt skiltet med “turstier”, så det er helt tydelig hvor man tar av veien til venstre mot flere gardsbruk og parkering. De første 2,5 kilometerene går på god traktorvei oppover lia. Det er god stigning hele veien. Traktorveien går over tregrensa og ender ved Buskard. Herfra er det tydelig merket sti til Døldaren. Det er også merket sti til Vardafjell og Aksla, noe jeg fikk bruk for på returen.

Terrenget flater ut der traktorveien slutter. Det er ganske lettgått herfra og innover mot Døldarvatna, selv om det er mye myr. Inne ved hytta Døldarheim, som ligger ved den minste av Døldarvatna, er det god stigning opp på fjellryggen hvor Døldaren ligger i sør. Fra Døldaren, som er 735 moh,er det flott utsikt, særlig sør- og vestover. Man ser helt til Sletta og øyene utenfor Karmøy og Haugesund, videre sørover mot Boknafjorden og fjellene innover i Suldal. Nordover ser man til Stord og Kvinnherad. I nordøst ligger Folgefonna som en hvit kappe i overgang mellom fjell og himmel.

Fra Døldaren valgte jeg å gå nordover mot Mosarrevvatnet. Jeg gikk på østsiden av vatnet og fulgte høydedragene nordover, og etter hvert vestover når jeg passerte nordenden av vatnet. Fra nordenden av vatnet er det svært kupert terreng videre vestover mot Aksla. Det er ikke merket sti, men det er lett å navigere.

Aksla, som er 693 moh, må ha den fineste varden på hele Haugalandet! Den ligger helt på kanten, og man ser rett ned på gardene i Aurdal. Ellers er det flott utsikt over Vatsbygda herfra! Herfra og videre til Vardafjell er det igjen merket sti. Først god nedoverbakke, før en ny oppstigning til Vardafjell 661 moh. Her er det også en fin varde! Fra varden går stien videre sørover i lettgått terreng, før den kommer til stidele i Buskaret hvor jeg tidligere på dagen gikk mot Døldaren. Herfra er det god nedoverbakke på traktorveien tilbake til bilen.

Turfakta
Distanse  : 15 km
Varighet  : 4,5 timer
Toppunkt  : 735
Startpunkt: 60


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap