Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Horganuten og Fevassnuten ligger i Vindafjord kommune, nærmere bestemt i Ølmedal. Fra fylkesvei 46 mellom Vikedal og Ropeid, er det tydelig merket avkjøring til venstre, til Haugaland. Fra krysset her kjører man vel 3 kilometer inn i dalen. Avkjøring til høyre på Ilstveitvegen. Man kjører gjennom et gardstun og kan fortsette på en vei som er merket som bomvei. Betaler kr 20,- i postkassen. Veien er av varierende kvalitet, og jeg valgte å rygge ned et stykke før parkeringsplassen med min lave, bakhjulsdrevne bil. En SUV er å anbefale hvis man ønsker å kjøre helt opp. Vi andre bør parkere nede ved gardstunet Øvre Haugland, men avtal med grunneier først!

Turen starter fra parkeringsplassen ved Brattaland. Gå opp mot det hvite huset, og følg skogsveien til høyre rett før du kommer til huset. Du skal gå gjennom grinda ved hytta, ikke til venstre som vi gjorde. Følg skogsveien videre oppover bjørkelia. Etter hvert går veien over i en tydelig sti. Det er lett å gå, på tørr skogbunn, selv om det er god stigning. Opp gjennom Breiaskar er det bratt, før det flater ut i dalen innover mot Øyevatnet.

Det lå fortsatt store snøfonner i nordhellingene ned mot Øyevatnet, og på vannet var det is. Det er ikke brattere her enn at det var fullt forsvarlig å traske over fonnene. Fortsetter det varme vært, går det nok ikke mange ukene før det er snøfritt også her. Hvis du ikke er komfortabel med å gå over slike fonner, bør du vente med denne turen til senere på sommeren.

På turen opp Breiaskar og innover mot Øyevatnet har Fevassnuten ligget som en markant nut i øst. Det er lett å se hvorfor man må gå rundt for å komme opp dit. Rett og slett for bratt med høye stup og skrenter fra denne siden. Etter hvert som man passerer Øyevatnet ser man også dagens hovedmål: Horganuten med sine 871 moh. Det var lett å gå, nå som de fleste høydemetrene og kneikene var unnagjort, selv om det på vår tur vekslet mellom underlag av snø og fine sva. Etter hvert som man kommer høyere, og ut av nordhellingene, minker det på snøen. Vi fant noen fine, bare fjellrygger å gå på videre østover mot Horganuten.

Vel oppe var det bare å nye utsikten. Det ble en god pause, før vi gikk videre til topp 861. Toppen var godt synlig fra Horganuten, med sin varde. Det var på ingen måte noen omvei på vei mot dagens siste turmål: Fevassnuten 805 moh. Fevassnuten har en flott varde, og utsikten er fin vestover mot Vindafjorden.

Turen videre herfra og nedover mot snofonnene over Øyevatnet var lett. Mye fonn og nedoverbakke kan være gøy! Videre gikk turen på samme sti vi gikk opp, men uten bommerten de første hundre metrene etter gardstunet på Brattaland.

Fin tur for alle som liker en topptur, og tur utenfor merket løype. Det er bare tydelig sti delvis opp mot Fevassnuten, men terrenget er lett å navigere i.

Turfakta
Distanse  : 11 km
Varighet  : 4 timer
Toppunkt  : 871
Startpunkt: 220


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute. Merk at det er ein feilnavigering i starten av turen, etter passering av gardstunet på Brattaland. Følg den østre ruta både opp og ned!

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap