Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Våren er definitivt kommet, og det er igjen mulig å besøke snøfrie topper lenger innover i distriktet. Dagens turmål var Fjetlandsnuten og Røssenuten på Ropeidhalvøya i Suldal kommune. Jeg har vært på tur i området før, til Grytenuten.

Ikke lange stykket etter avkjørselen ned til Marvik tok jeg av til høyre, opp Fjetlandsvegen. Jeg kjørte til skiltet som viste at det videre var privat vei. Her var det plass til å parkere 4-5 biler.

Rett før siste gardstun tok jeg av på merket sti mot Fjetlandsnuten. Stien oppover lia var godt synlig i terrenget, og merket med røde pinner og etter hvert rødmalte steiner. Det er nok mange som tar turen oppover her, etter stien å dømme.

Et fantastisk flott terreng å gå i. Slak stigning oppover lia, med tørr skogbunn og fuglekvitter på dagens tur. Etter å ha kommet et godt stykke opp i Bokkadalen tok stien til Fjetlandsnuten til venstre. Det ble ei god kneik før den slaket ut og dreide i vestlig retning. Etter hvert kom jeg opp på at lettgått platå uten særlig vegetasjon. Toppen kom til syne, og etter et bratt parti siste stykket, sto jeg oppe ved den store varden. Herfra var det storslagen utsikt over til Grytenuten lenger vest på halvøya, og over til topper på nordsiden av Vindafjorden. Jeg brukte rett over timen opp til toppen. Ønsker man ikke en lenger tur er det bare å følge stien tilbake.

I øst lå neste mål, Røssenuten. Jeg var litt usikker på om det lot seg gjøre å komme ned fra nuten på nordøstsiden, men noen turgåere jeg traff sa at det var fullt mulig. Jeg gikk langs kanten bortover, og det var bare å konstantere at det var stupbratt. Kartet viste at det skulle bli noe bedre lenger mot nord, og det stemte heldigvis. Likevel var det en bratt nedstigning til dalføret mellom de to nutene. Det så ikke stort lettere ut å komme opp til Røssenuten fra vestsiden, men det burde gå. Fra toppen hadde jeg sett at det gikk grasdekte renner oppover, og da pleier det å være mulig å komme seg opp.

Etter noen skikkelige klyvepartier i starten, flatet det etter hvert ut videre mot toppen. Jeg fikk øye på en varde, men kartet viste at det ikke var toppen. Vel oppe ved varden kunne jeg se på kartet se at det fortsatt var 5-600 meter videre til hovedtoppen, som på ingen måte hadde en like imponerende varde. Fra toppen var utsikten stort sett den samme som fra Fjetlandsnuten. Jeg fant le for den kalde vinden i en sørhelling, og det ble fyr på primusen og en god matpause.

Veien videre gikk i østlig retning mot stien som går rundt hele toppen. Etter noen bratte partier kom jeg ned til stien. Det var fortsatt en del snø i skyggesiden nedover, og jeg var en stund litt bekymret for om jeg ville finne stien. Den fant jeg lett, for noen hadde gått der før meg. Det var derfor bare å følge fotsporene. Etter hvert som jeg kom på sørsiden av toppen forsvant snøen, og jeg var igjen på en svært tydelig og godt merket sti. Den fulgte jeg tilbake til bilen.

Min tur kan fint tilpasses i lengde. Det er mulig å gå kun til Fjetlandsnuten, og/eller kombinere med en rundtur rundt Røssenuten. God og tydelig sti hele veien, i et lettgått og flott landskap. Jeg fant ikke noen sti eller merket rute til Røssenuten, så vil du opp der får du navigere på frihånd slik som meg.

Turfakta
Distanse  : 9 km
Varighet  : 3-4 timer
Toppunkt  : 716
Startpunkt: 298


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap