Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Dagens tur skulle egentlig vært gjennomført i sommer, men grunnet lavt skydekke og litt vel mye snø, måtte jeg snu den gangen. Les om den mislykkede tindebestigningen her.

I dag var det bedre værutsikter, selv om det også i dag kunne komme tåke drivende, i følge YR. Turen startet fra Norheim kl 08.00. To timer og et kvarter senere var bilen parkert ved dammen på Nedre Sandvatn, og turen kunne starte. Jeg valgte en annen rute denne gangen, siden det ble en del klyving og feilnavigering på en ganske krevende rute på forrige forsøk.

Jeg startet turen på merket DNT-sti mot turistforeningen/Sauda turlag (egentlig Saudefaldene) si hytte ved Øvre Sandvatn. Turen på merket sti ble ikke veldig lang, så etter omtrent 10-15 minutter var det bare å ta av for å komme oppover mot Istjørna. Det var ikke noen merket rute her, så det var bare å se etter en farbar vei. Første mål var vatn 1146. Jeg gikk opp sør for elva og endte i nordenden av vatnet. Derfra gikk ruta mer eller mindre rett opp mot utspringet av “fossen”. Elva kommer ut av berget, etter at Saudefaldene laget en overføring fra Istjørna her for 10-15 år siden.

Fra fontenen gikk det videre skrått oppover, først sørover, og siden i mer strak retning mot norenden av Istjørna. Vel oppe på ryggen fulgte jeg et markant skar med bekk videre oppover. Man dreier vestover etter som man merker at man er kommet langt nok opp i bekkefaret/skaret. Fra bekken er det fast fjell å gå på. Rimelig lettgått, selv om det var en del snø fra snøfallet to uker tidligere. Varden på Inste tinden kommer til syne, og utsikten er flott mot Folgefonna i nord, og mot Kyrkjenuten i vest, på andre side av Berdalen.

Jeg gikk samme vei tilbake ned til ryggen på østsiden av Istjørna. Søre tinden var dekket av tåke stort sett hele turen opp til Inste tinden, men nå var varden på toppen godt synlig. Det så rimelig bratt ut oppover mot toppen, men det pleier oftest å være overkommelig når man kommer nærmere. Så også i dag.

Det var stort sett glatte svaberg hele veien oppover. Noen steder var det for bratt å gå rett opp, men det var bare å lage en liten omvei i form av sikk-sakk-rute. Når man nærmer seg toppen dreier man vestover. Her oppe kom jeg inn på en nødlet rute. Det var virkelig bra, for tåka kom som troll av eske, om ikke direkte overraskende. Et kort øyeblikk lurte jeg på om det ble nok en bomtur, men ut av tåka kom to turgåere som kom fra varden, som ikke var mange hundre meterne borte. Det gav håp! Tåka var ikke verre enn at det gikk an å se nødlingene bortover fjellet, og til og med varden kom til syne i tåkehavet, som vekslet mellom tett tåke og lett skydekke. Jeg valgte å fortsette siden det ikke var langt igjen, og jeg hadde både nødlinger og GPS å peile veien tilbake hvis det skulle tetne til igjen.

Utsikten fra varden kan jeg ikke si så mye om grunnet tåka (typisk), så det ble en kort stopp med innskriving i vardeboka. Så var det bare å returnere samme vei. Heldigvis lettet tåka like fort som den kom, så etter en halvtimes tid var det blå himmel og tid for en god pause.

Videre nedover gikk ruta stort sett der jeg kom opp. Nedenfor topp 1345 dreide jeg rett ned, siden det så ut til å kunne la seg gjøre å følge et søkk. Det gikk, men det var bratt.

Etter ca 4,5 time var jeg tilbake ved bilen. En flott tur i høyfjellet!

Turfakta
Distanse  : 15 km
Varighet  : 4,5 - 5 timer
Toppunkt  : 1564
Startpunkt: 1020


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap