Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

På dagens program sto fire topper rundt Svartavatnet i Sauda. Tre av disse er over tusen meter, og står på min liste over topper i Rogaland.

Det er flere vann som heter Svartavatn i Sauda. Utgangspunktet for dagens tur var anleggsveien som går fra Birkelandsmoen i Sauda. Etter å ha kjørt gjennom Sauda på vei mot Røldal, tar man av veien rett etter det blå bygget til bilverkstedet Meca. Dette er en bomvei, så husk å betale kr 100,- som beskrevet på skiltet!

Veien har flere kryss, men hold til høyre hele tiden. Da ender du på parkeringsplass på kote 720. Veien går videre, men ikke kjørbar med biler med liten bakkeklaring. Flere hytter passeres på veien oppover. Omtrent på det høyeste punktet før veien går ned mot Svartavatnet, tok jeg av til venstre, ved en stor stein. Jeg hadde nok litt flaks, for akkurat her så det ut til at det gikk en ganske tydelig sti mot dagens første mål: Svartavassnuten. Vel oppe ved varden på 925 moh var det fin utsikt sørover mot de andre toppene jeg hadde planlagt å besøke på turen: Avhoggnuten, Bjørnaskornuten og Reinsnuten.

Det skulle bli en fin rundtur til toppene sør og sørvest for Svartavatn, for planen var å komme opp på veien igjen omtrent der jeg hadde tatt av til første turmål.

Fra Svartavassnuten gikk jeg i ganske strak linje mot hyttene innerst ved vatnet. Det var en hel del vegetasjon og skrenter på veien nedover lia, så det hadde nok vært smartere å gått ned til vannet og stien tidligere enn det jeg gjorde. Nede ved hyttene fant jeg stien som var inntegnet på kartet. Den går mot Breikvam, men rett før vann 778 forlot jeg stien med sikte på dagens høyeste nut: Avhoggnuten. Det var bratt oppover, og jeg lurte litt på hvordan jeg skulle komme til toppen som så ganske utilgjengelig ut. Jeg endte med å gå over noen lange sva i østlig retning, på nordsiden av nuten, for deretter å runde opp på ryggen fra nord mot sør. Det gikk helt fint, men svaene var både bratte og stedvis ganske glatte å gå over.

Vel oppe på Avhoggnuten, som rager 1229 moh, kunne jeg skrive meg inn i skryteboka, og se neste mål: Bjørnaskornuten. Jeg prøvde meg på en annen rute ned, i mer direkte linje til neste mål. Det gikk greit, men det var partier med bratt terreng på vestsiden av nuten. Jeg gikk over elva ved utløpet av vann 973 siden det omtrent var helt tørrlagt. Fra nedstigningen hadde jeg sett at det gikk et trakk oppover fra vannet og i retning av Bjørnaskornuten. Det stemte, selv om det bare var enkelte steder det var tydelig i terrenget. Det var tørt og lettgått oppover, og jeg fulgte en ganske strak linje fra vannene og opp til kommunegrensa mot Suldal (merket på kartet). Derfra dreide jeg i vestlig retning opp ryggen mot toppen. Jeg gikk bort til en liten varde som viste grensa mellom Sauda og Suldal. Derfra gikk jeg nordvest opp til toppen. Toppen er 1178 moh og har en flott rund varde. Veien videre var jeg ganske usikker på. Kartet viste at det er tett mellom kotene, altså bratt, og kanskje stup. Jeg kan med en gang si at det ble veldig bratt, og at jeg burde holdt mer til høyre nedover. Topp 1072 burde vært besøkt, og derfra nedover ryggen.

Jeg gjorde altså ikke det, og hadde noen heftige partier med stup og skrenter på vei nedover. Jeg lurte flere ganger på om jeg måtte snu, men det er ikke lett å gå oppover heller i slikt terreng. Ned kom jeg til slutt, via ei ur og to.

Vel nede ved elva fra Skardsstølsvatnet var det på tide med en lenger pause. Jeg gikk videre opp nærmeste bratte rygg mot Reinsnuten, men et stykke oppe kunne jeg konstantere at jeg måtte rundt et parti med høye skrenter, for å fortsette oppstigningen litt lenger nord. Ganske greit å gå oppover, men det var flere partier med kløfter som måtte passeres. Tviler på at min rute var den optimale.

Vel oppe på Reinsnuten 1167 moh kunne jeg ta en fortjent pause. Merket godt at det hadde vært en del høydemeter på turen. Fantastisk vær. Tipper det var 17-18 grader på toppen. Helt vindstille og flott utsikt mot de kjente toppene i både Suldal og Sauda.

Fra toppen gikk jeg nedover litt lenger nord enn på vei opp. Også her var jeg uheldig med valg av trase flere ganger. Det var noen bratte partier og skrenter, men det ble likevel få omveier på vei ned mot stølene i Finnabu. På flaten der nede sto det skilt som viste vei tilbake til Svartavatn, men jeg fant aldri noen sti. Jeg hadde likevel sett at det var bro over elva et stykke oppover, så jeg satte kursen mot der jeg trodde den var. Heldigvis traff jeg godt, og kunne gå tørrskodd over. På andre siden manglet det også noen tydelig sti, men etter hvert fant jeg noen sykkelspor (!!) som jeg fulgte i det som var rett retning. Siste stykket valgte jeg å gå bratt opp til veien, i stedet for å gå langs vannet. Slettes ikke sikker på om det var et godt valg, for det var virkelig tungt å gå oppover i det bratte skogs- og myrterrenget. Vel oppe på veien var det tid for nok en pause, før jeg returnerte på veien en drøy kilometer tilbake til parkeringsplassen og bilen.

En flott rundtur som enkelt kan kortes inn hvis man ikke vil ta en såpass lang tur som det jeg gjorde.

Turfakta
Distanse  : 20 km
Varighet  : 7-8 timer
Toppunkt  : 1229
Startpunkt: 720


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Dagens rute innholder en del virkelig bratte partier, som relativt enkelt kan unngås. Bruk fila for å ta ut retning, men ikke følg den slavisk, særlig ikke fra Bjørnaskornuten og ned mot Skardsstølsvatnet.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap