Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Dagens tur til tre nuter vest for Slettedalsvatnet i Sauda startet kl 09.00 i Haugesund. To timer senere var turkamerat Tor og jeg klar på parkeringsplassen ved skianlegget i Slettedalen.

Etter noen hundre meter langs Slettedalsvegen tok vi av ut i terrenget. Etter å ha passert siste hytte bar det først over et myrparti, før det gikk bratt opp lia i nokså strak linje mot toppen. Over tregrensa gikk det raskt opp mot toppen. Fra varden 907 moh var det flott utsikt mot Sauda, og mot neste turmål: Nevroldsnuten.

Dagen startet med til dels lavt skydekke, og det yret såpass på vei til toppen at det ble en kort periode med ytterjakke. Vi tok derfor en kaffepause på toppen i håp om at det skulle lette. Det gjorde det faktisk, og i det vi la i vei mot dalføret på sørsiden av Nevroldsnuten var skylaget og tåka i ferd med å lette, og jakka tilbake i sekken. Nede i dalen kom vi inn på gulmerket sti, og den fulgte vi hele veien opp til toppen.

Et stykke under toppen kom det inn en rødmerket rute som så ut til å komme opp fra Herheimsdalen. Den fargesprakende kombinasjonen av gul og rød merking førte oss opp til den flotte varden på Nevroldsnuten, 1034 moh. Flott varde, og flott utsikt.

Ny pause, mens vi kikket bort på neste mål lenger nord. Det så rett og slett veldig langt ut, men erfaringsmessig ser det mye lenger ut enn det faktisk er. Mellom toppen vi sto på og neste topp var det nok et dalføre som skulle forseres. Fra varden på Nevroldsnuten så vi en mindre varde nord på platået, noe som kunne tyde på at det kanskje gikk en merket rute ned derfra. Det stemte. Vi fant en nødlet rute som vi fulgte nedover. Etterhvert mistet vi nødlingene, men da var det bratteste partiet unnagjort. Vi kom oss nedover til ca kote 730. Der fulgte vi bekken oppover dalsida, som vi hadde studert lenger oppe. Det gikk et ganske dypt elvegjel oppover fjellsida, og vi gikk på venstre side av dette oppover.

Øverst i gjelet flatet det ut og vi kom til kilden til elva, et vann. Ved utløpet gikk det greit å komme over. Det ble et bratt parti derfra og opp på platået over, som var ganske flatt videre innover mot toppen. Noen mindre stigninger var det, men ikke noe å rope høyt om.

Bjødnanuten, dagens høyeste topp på 1068 moh, hadde dagens minste varde. Utsikten sto mer i stil med høyden, den var storslagen. Flott utsikt over Slettedalsvatnet, fjellmassivet som Kyrkjenuten ligger på, og andre kjente topper som Tindane og Skaulen.

Etter en bedre middag gjorde vi dagens største tabbe. Å gå samme rute tilbake er jo kjedelig, så vi valgte en rute som slettes ikke var kjedelig, men fullstendig skivebom. Rett sørvest for toppen valgte vi (tja, det var vel strengt tatt jeg som fant på det) å følge elva ned den fine dalen. Slak og fin nedstigning på flere snøfonner. I enden av dalen gikk det brattere nedover og etter hvert inn i bjørkeskogen. Etter noen bratte partier og skrenter ble det derimot full stopp. Vi sto på toppen av noen loddrette stup, og kikket ned i trekronene nedenfor, og ganske flate myrer noen hundre meter fra Slettedalsvegen vi ville ned til. Jeg har ofte kommet til stup som omgås ved å gå noen hundre meter omvei. Her kom den regelen til kort, for etter å ha trasket langs stupkanten flere hundre meter var det bare å innse at dette stupet ikke gikk an å forsere. Dype elvegjel på begge sider, og ingen renner ned.

Det var bare å ta den sure turen opp igjen. For å ikke havne i samme uføret flere ganger, gikk i langt tilbake før vi tok sjansen på en snarvei for å treffe egen sti lenger vest. Det gikk heldigvis greit. Derfra var det bare å traske i samme fotefar ned som vi tidligere gikk opp.

Vel nede i dalen var det lett å finne farbar vei over myrene og etter hvert fjellbjørkeskogen mot startpunktet. På veien kom vi til noen murer etter en støl/uteløe. Her traff vi en tydelig sti vi fulgte ned til veien.

En flott tur i spennende terreng. Vi brukte nærmere ni timer på turen. Uten feilnavigering hadde vi brukt 1,5-2 timer mindre.

Turfakta
Distanse  : 16 km
Varighet  : 7-8 timer
Toppunkt  : 1068
Startpunkt: 473


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder en alvorlig feilnavigering fra Bjødnanuten. Gå samme vei som bort til nuten, ikke langs elva ned dalen!

Kanskje liker du også:

Pin It on Pinterest