Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Dagens turmål var Lysenuten. Lysenuten ligger mellom Sandeid og Vikedal, i Vindafjord kommune. Toppen rager 812 moh. Det er flere ruter til toppen, både fra Sandeid og fra Vikedalsdalen. Vi kunne på lang avstand se at toppen var dekket av nysnø og tåke/lavt skydekke, så det var ikke om å gjøre å drive med klyving i bratte bergskråninger. Valget av startsted ble derfor Vikedalsdalen, siden dette er en noe slakere rute enn den fra Sandeid.

Med på dagens tur var Oddvar og Mira. Bilen ble parkert på merket parkeringsplass på Eikeland. Her er det tydelig merket sti til toppen av Lysenuten. I starten på sti, skogsvei, og etter hvert på merket sti helt til toppen. Turen er ikke spesielt krevende. Beregn 4 timer på den 10 kilometer lange turen (t/r). Fra toppen er det flott utsikt i alle retninger. På dagens tur var det tidvis tåke som la en demper på utsikten. Denne lettet etter hvert, og vi kunne se nordover mot Sunnhordland og sørover mot Boknafjorden.

Lysenuten hadde fra 1960 til 1990 et bemannet NATO-anlegg for kommunikasjon over Nordsjøen til Skottland. Store parabolantenner som var godt synlige landemerker i mils omkrets er nå fjernet, men mindre deler av anlegget står fortsatt og er i bruk av Telenor. Taubanen som fraktet personell opp til toppen er også revet. Du kan lese mer om hva dette NATO-anlegget var for noe her.

Turfakta
Distanse  : 10 km
Varighet  : 4 timer
Toppunkt  : 812
Startpunkt: 120


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap