Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Dagens tur gikk til Hustveitsåta i Sauda/Suldal. Toppen kan nås fra flere startsteder. De mest vanlige er nok Svandalen og Hustveit. Jeg valgte derimot å gå fra Ilstad siden jeg fikk tips om at det var en flott tur. At denne ruta er umerka er bare en bonus, siden jeg den siste tiden har gått flere turer på DNT-merket rute.

Bilen ble parkert ved en avkjøring i den krappe svingen før man kommer til Ilstad mellom Ropeid og Sauda. Det kommer ned ei elv i denne svingen og det går en skogsvei opp langs elva. På kartet heter elva Sagbekken. Det er lett å ta feil siden den også er en tilsvarende krapp sving med samme landskap en stund før den riktige avkjøringen.

Første del av turen går opp bratt traktorvei. Etter hvert tar man inn på skogsvei av bedre standard. Den er merket med skilt til Ilstadstølen.

Veien går bratt oppover lia. Etter hvert passeres Vårstølen, før veien slutter ved broa som går over Ilstadelva. Jeg skal ikke over den mot Ilstadstølen, men fortsetter oppover noen sva som ser ut til å fungere som en traktorvei. Traseen svinger etter hvert mot elva, men jeg går videre oppover på det som etter hvert er en ganske tydelig sti.

Det er god stigning hele veien, men det flater ut noen korte strekk, før man igjen går bratt opp til neste platå.

Oppe ved skiltet som forteller at man er kommet til Ilstadalen slutter stien, ser det ut til. Mulig den fortsetter på andre siden av elva, men det var for stor vannføring til at jeg krysset den her. I stedet gikk jeg opp i høyden på vestsiden av elva, og fortsatte innover. Turtipset jeg hadde fått sa at det var lettere å krysse elva lenger inne, siden det var mange mindre bekker som rant ned dalsidene innover, og at vannføringen i hovedelva ville avta etter hvert.

Første kryssing ble derfor av elva som kommer ned fra Krossdalen. Stor vannføring og brei elv, men den var noen store steiner ute i elva som gjorde at jeg sto støtt uten at vannet rant over kanten på støvlene.

Vel over, fortsatte ferden i mer nordlig retning. Oppe på en høyde passerte jeg en hytte eller hva jeg skal kalle det. Videre fortsatte jeg bratt opp skaret som førte til Kvannegrødvatnet. Fortsatt mye is på vannet, og snøfonner på nordsiden som måtte forseres. Snøen var hard og lett å gå på, så det gikk greit.

Fra Kvannegrødvatnet skal man opp et siste bratt skar før det blir steingrunn siste partiet opp til stien som går på kammen opp mot toppen. Stien er merket og kommer fra Hustveit og Svandalen.

Opp mot toppen lå det fortsatt en del snøfonner, men de var ikke bratte. Greit å komme opp. Selve toppen lever absolutt opp til navnet “såta”. Den ligger på topp-platået som en skikkelig kul – eller såte.

Fra varden, som ligger på grensa mellom Suldal og Sauda kommune, var det fin utsikt i alle retninger, selv om det på dagens tur var en del lave skyer i vest. Etter at jeg hadde skrevet meg inn i “skryteboka” og registrert Telltur, var det bare å komme seg ned igjen. Skyene kom drivende inn fra vest.

Ved nede på stien, der jeg kom opp fra Kvannegrødvatnet, var det på tide med mat- og kaffepause. Her traff jeg også på to turgåere som hadde tatt turen fra Svandalen. Slettes ikke hver tur jeg treffer på folk.

Returen fulgte stort sett samme trase som jeg gikk opp.

Hvis du liker å gå utenfor merkede løyper kan denne ruta absolutt anbefales. En flott topptur i et vilt landskap.

Turfakta
Distanse  : 14 km
Varighet  : 5 timer
Toppunkt  : 1187
Startpunkt: 204


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større “feil”, og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap