Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Tre topper på sørsiden av Måvatnet ved Skjoldastraumen i Tysvær sto på dagens turprogram. Jeg kjørte noen hundre meter forbi Skjoldastraumen i retning Nedstrand, og tok av til venstre mot Håland.

Ved den siste gården var det merket parkeringsplass, men plass til 4-5 biler. Herfra gikk det grei skogsvei inn til Hestadalen. Apropos hester. Det gikk hester på beite i starten av turen, uten at det var noe problem. Har du hund eller hesteangst kan det være greit å vite.

Videre fra Hestadalen var det tydelig sti i terrenget oppover. Ganske god stigning i vekselvis skog, myr og fast fjell. Merk at det ikke var mulig å finne en bekk eller vann på turen etter trebroa, så ha med nok vann!

Etter hvert gikk stien over til å gå på fast fjell. Her var det nødlinger og merkepinner å følge oppover, så det var ikke noe problem å finne fram. Oppe ved steinene som har gitt Ørna navn, var det et fint utsiktspunkt. Stien gikk videre opp til varden på Ørna. Enda bedre utsikt der!

Det var ikke sti videre på min ferd mot Karinuten og Bukkaskolten. Terrenget var veldig kupert og tidkrevende å gå i. Mye opp og ned bratte smådaler, men høye skrenter å forsere. Det var også rikelig med brake på turen. Ikke veldig høy, men likevel slitsomt å tråkke gjennom.

Karinuten lå ganske langt ut på kanten mot Yrkesfjorden, med flott utsikt inn mot Yrke og videre sørover. Det krevende terrenget fortsatte videre østover mot hovedmålet for dagens tur: Bukkaskolten. Siste partiet opp mot toppen var mer snaufjell, så selv om det var ganske mange bratte sva, gikk det raskere oppover her enn gjennom smådalene på vei bort.

Vel oppe på toppen var det en liten varde. Flott utsikt videre østover Yrkesfjorden og Vindafjorden. Utsikt nordover mot Strandfjellet, med Måvatn i mellom, som ikke var synlig fra toppen siden det ligger flere hundre høydemeter lavere, mellom de to fjellryggene med Strandfjellet i nord og Bukkaskolten i sør.

På returen fra Bukkaskolten mot Ørna gikk jeg en mer nordlig rute, uten at det var nevneverdig mer lettgått enn turen bort. Borte ved Ørna kom jeg inn på stien som jeg fulgte ned igjen til bilen.

Fin tur, hvor de fleste kanskje er fornøyd med turen til Ørna. Turen videre er også flott, men vær da klar over at den er langt mer krevende enn turen opp til Ørna, og at det ikke er sti.

Turfakta
Distanse  : 8,5 km
Varighet  : 3,5 timer
Toppunkt  : 470
Startpunkt: 166


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap