Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Det er lenge siden forrige tur i Etne. I dag besøkte jeg Børkjenesnuten, ytterst i Etnefjorden. Nuten rager 635 moh på nordsiden av fjorden, med strålende utsikt over Sunnhordlandsbassenget, Etne, Ølensfjorden og videre i retning Tittelsnes og Stord.

Turen startet på gamleveien mellom Etne og Skånevik, ved Aksdalsneset. Ikke så lett å finne egnet parkeringsplass, men jeg fant en lomme i veikanten noen hundre meter videre i retning Skånevik. Første del av turen gikk på vei og skogsvei. Etter hvert måtte jeg ta av fra skogsveien for å følge tydelig sti oppover i furu- og bjørkeskogen.

Turen var ikke merket, så det kan være greit å ha med kart/gps. Ved tregrensa flatet det ut, og veien videre innover mot Vasstølsvatnet gikk over flere myrer, og det var ikke like lett å se om det var noen sti. Ved enden av vatnet tok jeg sørlig retning for å følge ryggen videre opp på vestsiden av Litlenuten. Oppover her var det heller ikke noen tydelig sti, så jeg fulgte terrenget der det så mest fornuftig ut å gå.

Vel oppe på ei myr tok jeg en ganske vestlig retning opp mot første topp. På kartet var det tegnet inn sti videre derfra. Opp til denne første toppen var det bratt, men sporadisk fant jeg en sti. I sørhellingene var det ly for den iskalde nordavinden, så det ble en fin tur opp. Vel oppe var det flott utsikt videre vestover mot Børkjenesnuten. Terrenget var ganske ulikt andre topper med denne høyden på Haugalandet. Ikke lyng eller lav brake, men stort sett bare fast grasmark. Antakelig sauenes fortjeneste at det var så fint her.

Turen bort til hovedtoppen gikk kjapt unna. Flott utsikt over Sunnhordlandsbassenget, Romsa-øyene, Borgundøy, Bjoa, Tittelsnes og videre mot Stord. I øst utsikt inn til Etne og fjellområdene videre innover. Også fin utsikt til Ølensfjorden og fjellene der.

Jeg brukte to timer og ett kvarter på turen, som jeg returnerte samme vei jeg kom opp.

Turfakta
Distanse  : 8 km
Varighet  : 2,5 timer
Toppunkt  : 635
Startpunkt: 6


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap