Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Det var usikre værmeldinger for dagen, og derfor fristet det ikke med langtur. Valget falt på en ny tur i indre deler av Vindafjord. Akslandsnuten, som med sine 821 meter, er den fjerde høyeste toppen i Vindafjord hvis man definerer en topp med primærfaktor større enn 100 meter.

Turen startet fra Saudavegen, rett vest for Akslandstunnelen. Bilen ble parkert på en lomme ved avkjørselen rett før tunnelen. Turen starter rett over veien, på tydelig sti oppover lia. Det var ikke merket løype til nuten, men i starten var det tydelig sti. Det var bratt helt til øverst i Såleskar. Der flater det ut, før stien igjen går skrått og bratt oppover lia. Stien jeg gikk stemmer ikke med stien som er tegnet inn på norgeskart.no. I grunnen greit, for på kartet ser det ut til å være en hel del lenger enn det faktisk er.

Jeg hadde mistanke om at det kunne bli en tur i tåkeheimen i dag. Allerede i bilen var det bare å konstantere at toppene innover Haugalandet lå innhyllet i tåke eller lavt skydekke. Værmeldingen sa at det skulle lette etter hvert.

Etter hvert som jeg kom høyere opp, tetnet tåka til. Ikke noe stort problem når man går på tydelig sti, men jeg tvilte på om stien gikk særlig lenger enn til stølen som på kartet het Hildrastølen.

Etter et optimistisk kort opphold, tetnet tåka på nytt til da det var slutt på stien ved stølen. Jeg gikk ganske langt vest på vei videre oppover, ved hjelp av GPS. Etter hvert som jeg kom høyere opp, virket ikke dette så lurt, for det dukket opp en del skrenter og høydedrag som måtte forseres. Med sikt 50-60 meter var det til tider ikke særlig trivelig, siden det var umulig å lese terrenget. Men jeg kom stadig nærmere toppen, i følge GPSen. Varden dukket opp som troll av eske. Greit nok, for sikten på toppen var elendig. Det skal visstnok være god utsikt fra Akslandsnuten, men den så jeg fint lite til i dag. Ett bilde, og tilbake samme vei jeg kom fra.

Jeg gikk en del lenger inne på ryggen på returen, noe som føltes tryggere. Nede ved stølen var tåka nå enda tettere enn den hadde vært på vei opp. Hytteveggen kom plutselig ut av tåka, og da var jeg nok ikke mer enn 25 meter unna.

Vel nede ved bilen kunne jeg se toppen ligge innhyllet i en tåkedott, selv om det hadde letta noe. Utsikt ble det ikke på dagens tur, men det var usedvanlig mye fuglekvitter oppover lia, helt til tregrensa. Jeg hadde også noen artige episoder med sauer på dagens tur. Jeg hørte bjellene og la merke til sauer foran meg flere ganger. Sauene oppdaget ikke meg før jeg sto et par meter fra. Da ble det full panikk, vill breking og løping i alle retninger ut i tåkehavet. Håper de fant hverandre etter hvert.

Turfakta
Distanse  : 11 km
Varighet  : 3 timer
Toppunkt  : 821
Startpunkt: 165


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap