Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Så langt årets varmeste dag. Hva passer bedre enn en skikkelig topptur? Årets første topptur over 1000 moh gikk til Vinjanuten, også kalt Vinjarnuten, i Suldal. Rett opp fra Suldalsosen reiser nuten seg i nord, med sine 1105 moh. Bilen parkeres på kote 100, i enden av veien man tar ved å kjøre av til venstre ved kirken. Deretter første vei til venstre etter kirken. Etter et par hundre meter kan bilen parkeres, og turen med over 1000 høydemeter kan starte.

Første del av turen går på skogsvei, fram til grind. Herfra går det veldig god og tydelig sti oppover lia. Først i granskog og etter hvert i gammel furu og bjørkeskog. Det er god stigning hele veien, og det merkes på en dag der temperaturen er ca 25 grader tidlig på formiddagen. Det er bare å ta det rolig, og drikke jevnt og trutt oppover.

Stien er som sagt tydelig i terrenget. I tillegg er det godt skiltet, og røde stikker og merker hele veien. Oppe ved Øvra leitet flater det noe ut innover mot Nyastølstjørna. Tjørna passeres oppe i lia på østsiden. Jevn stigning hele veien, men ikke så bratt som i starten. Inne ved stølen, som på kartet heter Breidastølen, men som på alle skilt oppover heter Prestastølen, er det postkasse med bok hvor man kan skrive seg inn. Stølen, eller ruinen som er et mer dekkende navn, ligger på kote 555. Det er med andre ord fortsatt mange høydemeter opp til toppen.

Stien fortsetter ganske bratt videre i nordøstlig retning mot Øvre prestastølen. Det er lett å gå oppover lia. Tørr og fin skogbunn, og partier med fastere fjell. Vel oppe ved stølen er det greit med en matpause. Det er varmt, men heldigvis har det vært ganske god vind hele veien. Det hjelper på i varmen.

Fra Øvre prestastølen er det slutt på skog. Videre er det fortsatt tydelig sti, men over snaufjell må man følge nødlinger. Første delen opp fra stølen er ganske bratt, men det flater etter hvert noe ut når man kommer opp til snaufjellet. Her dreier stien etter hvert i ganske sørlig retning, før den snur sørøst når man nærmer seg toppen.

På toppen er det en varde av stor størrelse. Firkantet og minst to meter høy. Flott utsikt mot Skaulen i nordøst. I sør ser man både Napen i sørvest, og Snønuten i sørøst. Flott utsikt over Suldalsdalføret er det også.

Samme vei tilbake. Det er også mulig å fortsette på en rundtur, der man kommer ned på Veka. Det fristet derimot ikke å gå ca 3 kilometer langs asfalten der nede i varmen.

Vel nede ved bilen var det bare å konstantere at termometeret viste 30,5 grader. Det var virkelig så varmt som det føltes på siste del av turen.

Turfakta
Distanse  : 12 km
Varighet  : 4-5 timer
Toppunkt  : 1105
Startpunkt: 100


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap