Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Suldalsheiene, Suldal kommune. Ca 20 km og 7 timer. Langtur i høyfjellet, fra Øvre Moen, Pjåkevatn, Urskar, Kvelven, Stranddalen, Øvre Moen. Tur med en del feilnavigering. Denne beskrivelsen stopper ved Stranddalen. Det er 5,5 km  og 1,5-2 timer videre herfra tilbake til Øvre Moen. Se egen turbeskrivelse.

Dette er en flott rundtur i Suldalsheiene, med start og mål på Øvre Moen. Deler av ruta er på DNT-merket sti, mens mesteparten er utenfor allfarvei. Målet med turen var Pjåkevatn, Urskar, Kvelven og Stranddalen.

Bilen parkeres på Øvre Moen. Hit kommer du ved å kjøre Rv13 mellom Sand og Nesflaten. Ta av til Gullingen/Blåsjø, og kjør innover anleggsveien mot Blåsjø.

Turen starter bratt opp fjellsida under kraftledningen på Øvre Moen. Det er lettgått siden vi er langt over tregrensa, men det er god stigning i starten. Stien er tydelig merket. Det er behov for flere korte pauser for å få igjen pusten!

Vel oppe i skaret følger jeg merket sti et stykke videre mot turisthytta i Stranddalen. Som man kan se av GPS-sporet mitt, ble den en liten omvei her, men terrenget er lettgått og flott, så det gjør ikke så mye. En kan med fordel dreie østover så snart man ser at det er mulig å komme opp på fjellryggen til høyre for løypa, når man har passert toppen i skaret over Øvre Moen. Turen innover mot Pjåkevatn er kupert, og det er en del opp og ned.

Vel nede ved Pjåkevatn er det tid for en pause, og anledning for å planlegge veien videre. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt lenger tur enn hit. Siden terrenget var greit å gå i og dagen særdeles flott, bestemte jeg å gå til Urskar. I Urskar ville jeg vurdere å gå til Kvelven eller følge merket rute over Veneheia til Stranddalshytta.

Pjåkevatn er en del av Ulla-Førre-utbyggingen. Det er en sperredam og en inntak for å overføre vannet til driftstunnelen mellom Blåsjø og kraftstasjonen i Saurdal. Den lille dammen var en fin bro over til andre siden.

Jeg følger fjellryggen mellom Venaheia og Pjåkevassskaret nordøstover fra Pjåkevatn mot Urskar. Jeg går litt for nærme kanten mot Venaheia en perioden, og må korrigere kursen. Det er greiest å gå på topp-partiet innover. Det er rimelig bratt fra denne ryggen og ned mot Venaheia, og man kommer faktisk ikke ned før man kommer helt til Urskar. Urskar er en gammel ferdselsåre mellom øst og vest, og det er i dag merket løype her mellom Stranddalen og stidele i Kaldavadet.

Når jeg har kommet et stykke nedover dalen fra Urskar åpner landskapet seg. Her kan jeg fortsette på merket sti over Venaheia til turisthytta i Stranddalen, men jeg velger å heller gå nordvestover mot Kvelven. Her er det noen bekkeinntak jeg vil besøke. Det er lettgått terreng, så det er bare å plotte inn kursen på GPSen og følge ryggen bortover.

Det står ei hytte i Kvelven. Jeg gikk videre fra hytta og videre nedover dalføret, og havnet flere ganger på ville veier, der jeg rett og slett måtte snu. Fra hytta bør en heller finne en mer strak linje mot Stranddalen, via for eksempel Osatjørna. Det går helt sikkert en fornuftig sti herfra og ned til Prostøl, men jeg fant den ikke.

Jeg kom ned til skrentene over Prostøl før jeg dreide sørover og opp i høyden igjen. Stranddalen ligger på den andre siden, så det var bare å starte oppstigningen, og etter hvert nedstigningen.

Jeg hadde en kjapp tur innom turisthytta, som er bemannet fra juni til september. Hadde selvsagt lagt igjen bankkortet i bilen, så det ble årets dyreste Cola med DNT-fullmakt, men den var verdt prisen!

Fra Stranddalshytta er det ca 5,5 km tilbake til Øvre Moen, på godt merket DNT-sti.

Turfakta
Distanse  : 20 km
Varighet  : 7 timer
Toppunkt  : 1140
Startpunkt: 785


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder en del feilnavigering, særlig mellom Kvelven og Prostøl. Anbefaler ikke å følge mitt spor her.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap