Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Lammanuten er med sine 631 moh den høyeste toppen i Tysvær kommune. Fjellmassivet ligger sør for Yrkjefjorden.

Jeg var ikke den eneste som hadde planlagt tur hit i dag. Ved parkeringen var det rundt 10 biler ved turstart. Da jeg kom tilbake til bilen var det mellom 40 og 50 biler på parkeringsplassen!

Turen starter ved merket parkering rett før man kommer til Sandvik camping, på vei mot Nedstrand. God plass, så det blir neppe fullt her selv på populære turdager som i dag.

Første delen av turen, omtrent 1,7 km, går på særdeles god vei oppover til kraftverksinntaket i Vaulaflåta. Det er god stigning hele tiden, så det er bare å ta det rolig, for det kommer flere stigninger etter hvert.

Fra Vaulaflåta er det tydelig merket sti videre. Selv om det er laget plattinger over flere myrpartier, er det stedvis mye sørpe. Det er resultat av at dette er en populær tur med mye trakk i terrenget.

Selv om stien er tydelig i terrenget, klarte jeg å gå litt feil ved bekken ovenfor Gråna Tjødnå. Normalt pleier jeg å skylde på mitt dårlige fargesyn, men det kom faktisk fire andre etter meg som også gikk feil. Enten har de samme dårlige blikk for rødmerking, eller så stolte de for mye på meg.

Stien veksler mellom å gå over bratte partier, myrpartiet og mer fast fjell. Det blir etter hvert fin utsikt. Vel oppe på toppen er det flott utsikt, både innover mot snødekte fjell i Vindafjord og Suldal, sørover mot Boknafjorden og videre vestover over Haugalandet.

Jeg hadde en plan om å gå via Gråfjellet på returen. Den tanken ble forsterket av mye folk på tur, og en litt vel tilrettelagt og sørpete sti. Det er nok ingen omvei, så jeg anbefaler alle å ta Gråfjellet den ene eller begge veiene. Mye kjekt terreng å gå i. Kupert fjellterreng synes jeg er gøy, særlig når det ikke er sti men likevel helt opplagt hvor man skal legge kursen.

Jeg valgte å gå nedover til stien etter å ha passert Skjenhumpen. Veldig greit å finne fram.

Turfakta
Distanse  : 12 km
Varighet  : 3,5 - 4 timer
Toppunkt  : 631
Startpunkt: 40


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder en liten feilnavigering. Kryss bekken, det står en liten rød varde i bekkefaret som jeg overså. Bruk som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap