Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Denne helga ble jeg for første gang med på en organisert fjelltur, i regi av Suldal turlag. Kan med en gang si at det var ganske så behagelig å være med i et turfølge som ble ledet av en kjentmann! Fin avveksling fra å måtte finne smarteste rute i ukjent terreng på egenhånd.

For min del startet turen ganske tidlig søndag morgen. Avreise kl 07.10 og ankomst på parkeringsplassen i Moskar innenfor Bråtveit ved Nesflaten i Suldal 2,5 timer senere. Her møtte jeg resten av turfølget på åtte spreke suldøler. Etter å ha parkert en av bilene i enden av veien i Trodledalen, gikk første del av turen i ganske bratt li opp til glimmerbruddet. Bruddet, som i dag viser igjen i terrenget i form av en kort tunnelstubb, og ganske mye glimmer i terrenget, ble drevet av tyske interesser helt på tampen av 2. verdenskrig.

Ruta videre herfra og opp langs Grønenuten var nødla. Ganske lettgått etter hvert, siden ruta etter noe stigning flatet ut innover mot Kyrkjesteindalen. Med Kyrkjesteinen i sikte, traff vi på Leiv Einar Aarhus, en lokal sauebonde jeg har hatt gleden av å treffe i Dyraheio også tidligere, på tur fra Snønuten til Krossvatn. Han var på ettersamling av sauer, og hadde akkurat funnet fem av slaget da han møtte oss. Etter en god pause, fortsatte vi ned mot den merka DNT-ruta inne ved Kyrkjesteinen. Steinen er ikke til å ta feil av, den er stor!

Fra Kyrkjesteinen er det ganske flatt et stykke innover Kyrkjesteindalen, før det blir god stigning oppover Kyrkjesteinskaret. Skaret ligger i retning nord-sør, og det ligger ofte store snøfonner på nordsiden til langt ut på sommeren. I år forsvinner neppe snøen her i det hele tatt. Vi kunne gå opp den nederste. Den øverste var brattere og besto mer av is enn snø, så den passerte vi i ura på vestsiden for å ikke risikere liv og helse.

Etter en kaffepause rett på sørsiden av skaret, ble kursen lagt i vestlig retning opp Øykjaskaret. Også her traff vi på nødlinger etter hvert. Slettes ikke så tilfeldig som på mine egne turer, for her hadde nok lokalkjente Torbjørn Guggedal full kontroll.

Turen vestover gikk i et merkelig terreng. Mange skar og rygger å følge, med flere delvis islagte vann i mellom. Å surre rundt her i dårlig sikt fremsto som lite kjekt, siden det ganske sikkert er fullt mulig å kjøre seg fast på en blindvei. Tåka holdt seg derimot i de høyeste toppene, men god vind hjalp etter hvert til at den lettet. Fantastisk spennende høyfjellsterreng å gå i.

Etter hvert som vi kom vestover på Kaldefjell møtte vi på nytt tåka som lå som et belte langs kanten mot dalen vi skulle ned i. Etter noe nedstigning lettet tåka, og vi kunne se den flotte dalen vi skulle ned i. På andre siden av dalen kunne vi se Dørlevatn og toppene rundt.

Vel nede ved Nyastølen ble det en vel fortjent kaffepause i kveldssola på terrassen utenfor hytta til Astrid og Oddvar, før vi gikk de fire siste kilometerene på god sti ned til bilen i Trodledalen. Sjåførene fikk sitte på tilbake til parkeringsplassen, siden ingen insisterte å gå de siste kilometerene på vei.

En flott tur sammen med kjekke suldøler, i et område som ganske sikkert ikke er veldig besøkt. Jeg skal nok tilbake her ved en senere anledning, siden jeg på denne turen gikk glipp av et par toppebestigninger (Vestre Kaldefjell og Søre Kaldefjell).

Det er gode muligheter for at jeg hiver meg på en organisert tur og to også i framtiden. Det ga mersmak. Takk for turen!

Turfakta
Distanse  : 20 km
Varighet  : 7-8 timer
Toppunkt  : 1336
Startpunkt: 613


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Pin It on Pinterest