Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Nå er det en stund siden forrige topptur, så det var på tide med en ny bestigning i Suldal.

På programmet sto Svinstølnuten. Nuten rager 1170 moh i et område jeg har vært flere ganger tidligere. Utgangspunktet for turen var Osane i enden av Sandsavatnet, mellom Gullingen og Blåsjø. Det er merket avkjøring fra Blåsjøvegen, mot DNT-hytta Sandsa.

Bilen ble parkert i enden av grusveien nede ved vannet, og turen startet på tydelig og godt merkert DNT-sti. Jeg fulgte stien til Steinsstølen, hvor det var stidele. Jeg fulgte en umerket nødlet sti bratt oppover. Skiltet viste at den gikk i retning Suldalsosen, med nye stideler mot Sandsa og Saurdal.

Etter at stien flatet litt ut gikk jeg bratt opp en rygg i strak nordlig retning. Til tross for at det var bratt, var underlaget greit, så det var ikke noe større utfordringer å komme opp mot vann 959. Her traff jeg på en ny nødlet sti som jeg fulgte i lettgått terreng mot Kjellarbudammen, som ikke er en dam av den typen vi ofte treffer på i områder med kraftutbygging. Ingen dam eller regulering å se, så det er nok bare i navnet det er en dam.

Jeg forlot den nødla ruta og gikk i høyden langs vannet på sørøstsiden. Det var ikke helt opplagt hvor det var lurt å gå, men jeg tok stadig nye høydemeter på vei mot toppen. Flere partier oppover var rimelig bratte. Siste stykket før varden flatet det noe ut, og det var greit lyngterreng å gå i. Vel oppe kunne jeg nyte utsikten på en helt vindstille høstdag. Tåkeskyene lå i rundt de høyeste toppene i nordøst (Såta og Snønuten), men det var lite som tydet på at det skulle sige inn noe på min topp eller de i nærheten.

Etter matpause var det bare å ta turen nedover igjen. Jeg fulgte stort sett samme rute ned, men ved utløpet av vann 959 gikk jeg videre på den nødla ruta jeg hadde kommet inn på. Det tok derimot ikke så lang tid før jeg mistet ruta. Jeg fulgte en liten bekk nedover. I starten var det ganske slakt, men mot slutten traff jeg på noen skrenter jeg måtte gå rundt. Vel nede på turiststien som går mot Stranddalen, traff jeg på et skilt som viste at stien med nødlinger gikk mindre enn hundre meter fra der jeg hadde gått ned. Hadde jeg ikke mistet den, hadde jeg sikkert unngått både bjørkekrattet og skrentene.

Stien videre mot Steinsstølen var tydelig i terrenget. Etter en prat med noen turgåere som hadde pause ved stølen, fulgte jeg stien tilbake til bilen.

Turfakta
Distanse  : 11,5 km
Varighet  : 4-5 timer
Toppunkt  : 1170
Startpunkt: 612


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap