Sist endret 9. mai 2024
Ser du etter merka rute til Svalefjell? Da kan du lese denne turbeskrivelsen.
Dette området har jeg besøkt utallige ganger, helt siden jeg begynte å gå på fjellturer da jeg var 12-13 år gammel. Dette er definitivt hjemmebane, og jeg legger fortsatt i vei i disse traktene den dag i dag, 35 år etter de første turene hit.
Nerheimsfjellet og områdene innover mot Ølensvåg/Sandeid/Vats er ikke spesielt lettgått. Det er ikke så mange hundre høydemeter, men terrenget preges av myr, kratt/brake, lauvskog/furuskog og noen områder med fastere mark og berg. Følg bergrygger og høyder i terrenget, så blir det med en gang lettere å gå og få oversikt. Går du stilt, er det store muligheter for å treffe på hjort, rådyr, orrfugl og tiur.Turen starter på industriområdet på Nerheim (NB! Ikke start som kartet under viser, det er fra privat innmark). Her kan man parkere. Følg grusveien oppover til du kommer til høydebassenget til Ølen vassverk. Du går over en gjerdeklyver, og går på en mer eller mindre tydelig skogsvei sør-vestover, stort sett hele tiden med jevn stigning. Stien går gjennom og langs flere plantefelt. Etter ei bratt kneik kommer du til et nytt plantefelt. Ta stien vestover og du kommer ganske snart til Ugleskar. Dette er en fin og lun plass hvor det kan passe med en liten pause. På våren er sjansen stor for å treffe på huggorm her.
Stien går videre gjennom et lite plantefelt, før man kommer inn i Plomlia. Det er tydelig vei/sti er godt stykke. Når veien tar slutt passeres en lite plantefelt. Nå er det slutt på alt som ligner på stier. Det er flott terreng innover, med vekslende myr, kratt og mer fast mark. Det er også mye fin furuskog innover Plomlia. Gå en ganske strak linje sør-vestover. Etter et stykke vil du passere elva (i grunnen en bekk…). Følg høydedraget på vestsiden av elva. Drei etter hver sørover og du kommer til Gjerdaviksvatnet. Her kan det passe med en matpause. Gå videre sørover (du finner sporadisk merking av en rute her, med røde pinner). Terrenget åpner seg, og det er lettere å se hvilke skar du skal gjennom på vei mot Steinslandsnuten.
Steinslandsnuten er 514 meter og man har fin utsikt mot Sandeid, Vats, Ølen og Sunnhordlands-bassenget. Man kan også se Folgefonna i nord-øst. Man returnerer samme vei man kom, men i stedet for å dreie nord-vest mot Gjerdaviksvatnet, dreier man nord-øst, mot Svalefjell. Svalefjell er fjellryggen som går fra vest mot øst. På veien fra Steinslandsnuten og mot Svalefjell skal man opp et skar. Det kan være litt vanskelig å se på avstand at det er mulig å komme opp her, men gjennom braken finner man en sti. For å komme opp på Svalefjell må man klyve litt. Ta sikte på den store furua i bergveggen, man kan se den på avstand. Opp der er det greit å komme fram. Vel oppe på Svalefjell er det bare å følge ryggen østover mot de to vardene.
Den enkleste veien fra Svalefjell er å gå rett nord når man er ved den østre varden. Man finner da fint veien ned til Bjønsemyr. Følg vestre side av Bjønsemyr til du kommer over myra og inn på bergryggen i nord. Herfra går man på ryggen nord-østover til man kommer til Gulbergsnibba. Videre er det en mer eller mindre tydelig sti nordover. Man går over en del myr før man kommer til østsiden av et plantefelt. Her går det en tydeligere sti/vei østover. Følg denne, og etter hvert kommer man ned til industriområdet igjen.
Mellom Kornberget (ryggen nord for Gulbergsnibba) og myra sør for plantefeltet ligger Leiksteinen inne i skogen, noe øst for stien. De siste årene har det dessverre blitt ganske tett skog rundt steinen, og den er ikke så lett å finne. I et berg rett ved steinen har mange lokale opp igjennom årene hugd/risset inn initialene sine. Det er ikke lenger så lett å se, men den som leietr litt vil finne. De første som hugde inn initialene sine på starten av 1950-tallet, var min far Øystein og en kamerat av han, Magne Markhus.
Turfakta Distanse : 12 km Varighet : 4 timer Toppunkt : 514 Startpunkt: 50 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.