Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

En ny tur i det som kan kalles nærområde og hjemlige trakter. Svartafjell har jeg vært på noen ganger før, men det er mange år siden sist. Hovda har jeg ikke vært på før, selv om det er en godt synlig topp for alle som kjører gjennom Sandeid. Det har rett og slett ikke blitt en tur til Hovda, så det var på tide!

Hovda består av to topper; Hovda og Vidhovda. Jeg tror man sier Hovda, og at man da sikter til den høyeste toppen på 591 moh. Kartverket navngir den laveste toppen på 543 moh som Hovda, men det er ikke så rent sjelden at Kartverket er uenig med lokalbefolkningen. Uansett var jeg på begge toppene i dag, med utgangspunkt fra Øklandsveien. Det går merket sti fra Sandeid, parkeringsplass ved samfunnshuset, men jeg ville også ha med Svartafjell som ligger en hel del lenger nord, så utgangspunktet ble Økland, og Øklandsvegen som ligger mellom Ølen og Sandeid.

Bilen ble parkert ved en “møkkasilo” før man kommer til plantefeltet som veien passerer. Her var det mulig å parkere, men det var usannsynlig sørpete både der og oppover dyrka mark på andre siden av elva. Tanken var å gå opp ryggen mot toppen, fra vestsiden. Før jeg kom så langt var det en hel del myrlendt terreng oppover. Ganske tungt etter all nedbøren.

Etter hvert kommer man over tregrensa og terrenget blir lettere å gå i, selv om det på ingen måte flater ut. Det er ikke vanskelig å navigere siden det er ganske opplagt hvor man skal; til toppen. Etter hvert ble det fin og tørr snø oppover. Ikke mye, men nok til å få en liten følelse av vinter, noe det har vært lite av her ute ved kysten til nå i vinter.

Vel oppe på Hovda som er 543 moh er det fin utsikt, også mot Vidhovda som ligger sørøst, og som rager nesten 50 meter høyere. Det var bratt siste partiet opp til toppen fra vest, og det var enda brattere ned på østsiden. Man skal noen høydemeter ned før man starter turen opp igjen på Vidhovda. Omtrent halvveis opp treffer man merket sti som går fra Sandeid-siden. Her var det fotefar etter en person. Spor både opp og ned, så her hadde noen vært enda tidligere enn meg (tipper snøen kom i natt).

Fra toppen er det storslagen varde og utsikt over Sandeid og utover Vindafjorden. Det er også fin utsikt nordover mot Ølen.

Jeg gikk ned samme vei jeg kom opp, men fulgte merket sti et stykk sørøstover, før jeg tok strake veien over myra mot en vei som endte opp mot en gard på Økland. Jeg hadde fra Hovda sett at dette kunne være en fin vei å gå opp mot Øklandsvatnet og videre mot Svartjell.

Det var mye myrterreng rundt Øklandsvatnet, og det var ganske tungt å gå siden det var ekstremt fuktig og en del sludd/snø i terrenget. Jeg passerte Øklandsvatnet på vestsiden, og fortsatte i myeterreng oppover. Svartfjell er det høyeste punktet på toppen, og er lett å finne. Fra Svartafjell som er 491 moh er det flott utsikt mot Ølen og videre utover Sunnhordland. Jeg gikk litt vestover fra toppen, før jeg dreide mot sør. Jeg holdt et stykke oppe i lia for å unngå myrene på flaten. Litt glatt og sleipt, men bedre enn å tråkke i myr. Jeg bomma litt vel nede ved plantefeltet. Det hadde sikkert vært snarere å gå rett ned på vestsiden av granskogen, men jeg gikk rundt og hadde de siste hundre metrene på asfalt før jeg var nede ved bilen.

Turen kan lett gjøres om til to separate turer hvis man ikke vil gå så lang som jeg gjorde i dag. Enten går man til Hovda, eller man kan ta turen til Øklandsvatnet og Svartefjell. Det er også mulig å kjøre litt lenger opp enn det jeg gjorde, for å unngå fullt så mange høydemeter. Uansett flott tur i ganske tungt terreng, men men en flott utsikt fra toppene.

Turfakta
Distanse  : 10 km
Varighet  : 3 timer
Toppunkt  : 591
Startpunkt: 200


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap