Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

En dag uten særlig gode værutsikter, men likevel tur til to nye topper på Nedstrand i Tysvær kommune. Gråtinden og Tveitåsen var målene, med startpunkt på veien mellom Tveit videregående skole og Alstveit.

Første topp ut var Gråtinden. Noe tind er det slettes ikke snakk om, kun en ås med høyde 228 moh. Turen gikk ført på veien inn til første hus. Derfra på en til dels forsvunnet skogsvei. Veien var inntegnet på kartet, men ikke å oppdrive i terrenget. Etter hvert fant vi derimot en ganske tydelig sti. Vi mistet den flere steder, men toppen kom stadig nærmere på GPSen. Jeg vil ikke anbefale å gå her uten kart og GPS, for det var ikke lett å finne toppen inne i skogen. Vi kom fram til punktet som tidligere har hatt et trigonometrisk punkt. Det var lettere å finne slike topper når trig. punktet kunne sees på lang avstand. Nå er de fleste punktene råtnet bort eller blåst ned.

Vi surret litt på returen, og fant ikke stien vi kom opp. Likevel ble det ikke særlig omvei, for det var rimelig klart hvor man burde gå for å komme ned igjen.

Vel nede ved bilen kunne vi klokke inn ganske nøyaktig en time til første topp. Vi fortsatte direkte videre til neste mål: Tveitåsen. Til nå hadde vi hatt oppholdsvær, men nå startet det å yre. Toppen lå i tåkehavet, og det var ingen ting som tydet på at det ville bli utsikt derfra heller.

Vi startet over en hogstflate, før vi fant en skogsvei/sti som førte i riktig retning. Etter hvert kom vi over til en vei av god standard, som vi fulgte i nordøstlig retning. Vi kom så til et kryss hvor vi tok en skogsvei sørover. Planen var å komme opp på ryggen som går i retning fra nord til toppen i sør, men det var tett vegetasjon hele veien, så det fristet lite. Vi valgte derfor å fortsette på skogsveien, og se om det ble mer forserbar vegetasjon sørover.

Turfølget fortsatt på veien, som etter hvert gikk over til sti. Vi nærmet oss slutten på veien (i alle fall på kartet), og fant ut at det bare var å komme oss oppover lia. Vegetasjonen hadde blitt litt mindre tett, så det virket greit, selv om vi ikke fant noen sti. Etter en bratt start flatet det ut, og oppe på det ganske flate platået fant vi en sti som til og med var merket. Vi fulgte den et stykke, men det virket ikke som den hadde peiling på det som i følge GPSen var toppen. Toppen lå midt inne på flate åsen, merket med noen få steiner. Etter en obligatorisk fotosession prøvde vi å finne stien igjen, for å se om den hadde en mer fornuftig plassering i terrenget enn der vi kom opp.

Det gikk bra et stykke, men plutselig mistet vi den og var midt inne i tett vegetasjon. Ingen forsøk ble gjort for å gå tilbake for å finne den igjen. I følge kartet var det ikke mer enn godt og vel 100 meter ned til stien, så det var bare å finne en farbar vei nedover lia med svært bratt vegetasjon.

Vel nede på stien trasket vi tilbake samme vei vi kom. Vi var tilbake ved bilen en time etter sist vi var der, totalt drøyt to timer på tur.

Turfakta
Distanse  : 6,5 km
Varighet  : 2 timer
Toppunkt  : 228
Startpunkt: 76


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap