Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Post Type Selectors
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Sist endret 4. desember 2022

To og en halv time i bil, og jeg var fremme ved lukehuset på Sandvatnet, innenfor Nesflaten i Suldal. Sandvatnet ligger på 950 moh, så her er mange høydemeter unnagjort på anleggsveien til Hydro/Lyse.

Turen startet på T-merka rute mot Holmavatnet. Der ligger den høyestliggende hytta til Stavanger turistforening, 1130 moh. Rett etter stikrysset mot Kvandalen, tok jeg opp en fin lyngskråning med retning Tverråna og Litlavatnet.

Et stykke oppi bakken kom jeg inn på en tydelig sti i terrenget. Det var bare å følge den, siden både stien og jeg skulle samme vei. Etter hvert ble det fine nødlinger å følge. Svært lettgått innover på vestsiden av Tverråna, så for en gang skyld hadde planen fra sofaen absolutt godt samsvar med terrenget. Etter et godt stykke langs sti og nødlinger var det på tide å ta av i retning toppen. Jeg kunne sikkert fulgt rekka med nødlinger videre innover mot Litlavatnet, og dreid vestlig fra Blydalen, men det fristet å ta en ganske strak linje mot toppen. Omtrent ved vann 1086 tok jeg bratt opp en fin grønnkledd skråning. Bratt, men likevel lett å komme opp.

Den korte stigningen ble unnagjort i en fei, og det flatet ut videre innover mot toppen. Her oppe i 1200-1300 meters høyde lå det fortsatt en hel del snø. Snøen var lett å gå på, så det var ikke noe problem. På veien mot toppen passerte jeg flere småvann som måtte rundes. Flere var delvis dekkes av is og snø, og med dagens temperatur på rundt seks grader, og sikkert nattefrost, vil nok snøen ligge en god stund til.

Selve toppen på Skorpeskarnuten 1389 moh var en liten topp over øvrig landskap. Jeg måtte opp en bratt fonn for å komme opp til restene av et trigonometrisk punkt. Varienten av aluminium kommer til å ligge her helt til en eller annen tar den med hjem. Jeg gikk derettert bort til den lille varden, 20-30 meter lenger nord. Flott utsikt til andre siden av Kvanndalen, mot den høyeste toppen i Rogaland, hvis vi ser bort fra de toppene som deler grense med Vinje: Trollaskeinuten 1622 moh.

Bunnen av Kvanndalen var det ikke utsikt til, men flere av de andre høye toppene i Rogaland som ligger her i nordøstre hjørne av fylket var godt synlige: Mælen, Kistenuten, Vassdalseggen og Fitjanuten. I sør utsikt mot Meien og Storheddernuten.

Jeg tok samme vei tilbake, men siste stykket før jeg kom ned til den nødla stien med ukjent stoppested, gikk jeg bratt ned ei fonn.

En utrolig flott tur i det som absolutt kan kalles villmark. Jeg kommer nok til å ta turen inn her med telt og fiskestang ved en senere anledning.

Turfakta
Distanse  : 15 km
Varighet  : 5 timer
Toppunkt  : 1389
Startpunkt: 955

Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
Bilen parkert ved enden av veien ved lukehuset på Sandvatnet.
Jeg følger tydelig T-merket sti mot Holmavatnet.
Stikryss. Skiltet har ramlet ned, men forteller at her kan man ta av til Kvanndalen. Jeg tar ut i terrenget opp skaret.
Kommer inn på en tydelig og godt nødla rute.
Lett å følge. Virker å være en mye brukt rute, men jeg vet ikke hvor den ender. Går i alle fall i riktig retning.
Fortsatt snøfonner.
Fantastisk flott landskap innover dalføret mot Litlavatnet.
Her må jeg tilbake senere. Utrolig flott villmark.
Sauer er alltid kjekt å treffe på.
Jeg tok av fra nødla rute opp her. Mye brattere enn bildet gir inntrykk av.
Ganske lange strekk på snø.
Platået med toppen kommer til syne. Trollaskeinuten bak til høyre.
Jeg gikk opp fonna til høyre. Bratt.
Siste stykket før toppen.
Fra toppen utsikt mot en varde litt lenger nord. Trollaskeinuten bak til høyre.
Kvanndalen ned bak varden. Kistenuten til venstre og Vassdalseggi til høyre.
På nordsiden av Kvanndalen ligger Trollaskeinuten. Rogalands høyeste som ikke ligger på fylkesgrensa.
Lenger vest ligger Mælen.
Fitjanuten og Holmavatnet. Utsikt langt inni Telemark og Agder.
Samme vei tilbake. Vinteren har ikke sluppet helt taket her oppe. Rundt 6 grader pluss i høyden. Sikkert nattefrost.
Her gikk jeg bratt ned. Deretter ned fonna tilbake til stien/nødlingene.
Mye smeltevann.
Tid for pause. Her hadde det vært fint med overnatting.


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).

NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute ianbefales kun hvis du vil ha en virkelig bratt og luftig tur gjennom steinur. Les turbeskrivelse!

Kanskje liker du også:

Følg
Gi melding om
guest

0 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
0
Gi gjerne en kommentar.x
()
x