Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Vassdalseggi er Suldal, og Rogalands høyeste topp med 1658 moh. Toppen ligger på grensen mot Vinje og Telemark, og nås fra Haukeli.

Med på dagens tur var Oddvar. Vi startet fra Norheim allerede kl 06.30. Drøyt to og en halv time senere kunne bilen parkeres i enden av grusveien, litt innenfor Ståvassdammen. Vi kjørte inn første grusvei til høyre etter Haukeliseter, for å komme dit. Veien er merket med “kjør på eget ansvar – Statkraft”.

Første del av turen gikk på DNT-merket sti mot Holmavatnhytta. Etter at vi hadde passert Kisteelvi på helårsbro, tok vi ny sti som gikk mer i høyden. Også denne stien var tydelig å følge i terrenget.

Stien dreide etter hvert vestover inn Lisledalen i jevn stigning. Inne ved vann 1151 kan man vade over i utløpet av vannet. Det var mye vann, så det ville nok være best å ta av seg sko. Vading fristet derimot ikke, så vi gikk heller på høyre side av vannet, for å gå over de svære snøfonnene lenger inne. Det var flere andre på tur denne flotte dagen. Noen vadet over ved utløpet, mens andre gikk ruta vi hadde tenkt. Det var grei sti å følge innover langs vannet, men etter hvert som det ble flere og større snøfonner var det like greit å navigere etter retning mer enn å følge sti.

Mellom vann 1151 og Lisledalstjønn var det fortsatt mye sammenhengende snøområder. Elva gikk under, så det var bare å labbe av gårde på de store snøfonnene. Fast og fin snø, og mer lettgått enn snødekket jeg gikk på fredagen før, til Kyrkjenuten.

Det var ganske tydelig på avstand hvor ruta gikk på vei opp mot ryggen. For det meste på barmark, men høyere oppe også over noen til dels bratte snøområder.

Vi snudde etter hvert i vestlig retning etter hvert som vi kom opp på ryggen. På områdene som var uten snø kunne vi følge nødlinger. Ikke helt lett å følge i steinlandskapet, og det så ut til at det var flere ruter som var nødlet. Uansett ikke så vanskelig å navigere på en solskinnsdag, for ruta går på ryggen i tydelig vestlig retning. Det er jevn stigning hele veien. Ved en varde på høyde 1632 kunne vi konstantere at det fortsatt var et godt stykke ut mot topp-punktet. Han hadde helt rett, han vi møtte nede i bratthellingen, at dette bare var en “lurevarde”.

Etter ytterligere en drøy kilometer kunne vi nye utsikten fra varden. Utsikten er formidabel. Klisjeen om at vi her står på Rogalands tak er riktig nok. I vestlig retning kan vi se andre aktuelle turmål: Mælen og Trollaskeinuten. Rett nord, på andre siden av dalen, ligger Kistenuten som er 10 meter lavere. I sørvestlig retning ligger også en av de høye i Rogaland: Fitjanuten.

Lenger unna stikker Snønuten opp i sørvest, med sin karakteristiske pyramideform. Lang i øst ligger Gaustatoppen. I det hele tatt en fantastisk utsikt! De som besøker Vassdalseggi på en gråværsdag er virkelig uheldige.

Vi tok samme vei tilbake, men gikk noe mer rett på når vi kom til de bratte snøfonnene øst på eggen. Det var mye lettere, og ganske gøy, å gå over fonn i bratt nedoverbakke!

Vi gikk samme rute rundt vann 1151, og kunne konstantere at det var litt lenger å gå, men at det ikke nødvendigvis tok så mye lenger tid. De som hadde valgt å vade brukte ganske lang tid på badeaktiviteten.

Som nevnt er ikke ruta merket, og det kan være vanskelig å følge sti og nødlinger når disse forsvinner under store snøfonner. Turen er ellers ikke spesielt tung å gå, men den er lang.

Turfakta
Distanse  : 22 km
Varighet  : 8 - 9 timer
Toppunkt  : 1658
Startpunkt: 970


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Share via
Copy link