Sist endret 4. desember 2022
Saurdal, Suldal kommune. Ca 23 km og 8-9 timer. Krevende. Lang tur med mange høydemeter i delvis øde høyfjellsterreng.
Målet for turen er Vestre Kaldevatn i Dyraheio. Jeg valgte å gå fra Liastølen/Saurdal. Denne turen har jeg delvis gått tidligere, men da var målet Såta. Kjør Rv 13 mellom Sand og Nesflaten. Ta av mot Kvilldal, og videre mot Kjetilstad/Saurdal.
Turen starter fra veien mellom kraftstasjonen i Saurdal og Lauvastølsvatnet. Det er rimelig lett å se hvor stien starter. Derimot er det lett å miste stien i fjellbjørkeskogen, så følg godt med for å unngå feilnavigering!
Etter at fjellbjørkeskogen er passert er det et langt parti som er lettgått med tydelig sti. Utsikten er flott, og man får etter hvert virkelig følelsen av å være på fjelltur. Mye snaufjell og god stigning.
Når man kommer over til fast fjell er det nødlinger å følge. Det er lett å miste kursen hvis man ikke følger godt med, særlig i et parti sør for Såta. Det kan også være utfordrende når man kommer opp i snøen som ligger til langt ut på sommeren. Det er viktig å ha riktig kurs slik at man kommer ut av snøfonna på riktig sted, for å følge ruta/nødlingene videre.
Jeg gikk her 1. juli, og da var det en hel del snø i skarene øst for Såta. Ved Dyralaupskvelven tok jeg av fra stien (som i grunnen ikke er merka) for å komme raskere over til sørenden av Vestre Kaldevatn. Åpent og greit terreng å navigere i, selv om det er en hel del opp og ned. Returen gikk samme vei.
Turfakta Distanse : 23 km Varighet : 8 - 9 timer Toppunkt : 1290 Startpunkt: 630 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.