Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Snøvassnuten og Roaldsnuten i Suldal sto på dagens turprogram. Fra veien mellom Suldalsosen og Nesflaten tok jeg av mot Hamrabø, hvor bilen ble parkert rett før brua over til gardstunet på Byrkjenes. Jeg fulgte en god skogsvei oppover, rett til venstre etter brua. Det var bratt, men flatet ut en periode oppe ved Kilen. Veien fortsatte inn til Hovdestølen, men ved myra før hytta, tok jeg inn på en sti. Stien gikk på skrå oppover lia. På kartet hadde den feil retning, så oppe ved første bekk forlot jeg stien og gikk opp dalsøkket i strak retning mot Kvelven.

Dalsøkket hadde jevn stigning oppover, og det var stedvis mye busk og kratt. Terrenget var slik hele veien opp mot Nyastølvatnet. Der kom jeg inn på en sti som førte meg rundt vannet og bort til Nyastølen. Stien sluttet, og det bar på ny ut i terrenget. På kartet var det tegnet inn en sti i retning nord-sør i dalføret litt lenger opp. Det gikk greit å finne stien, som jeg fulgte rundt hele fjellmassivet og inn i Store dalen. Fra stien, eller mer presist sporadisk sti/nødlinger, var det nydelig utsikt mot Skaulen som lå som en vegg i nord. Toppen som rager over 1500 meter lå fortsatt innhyllet i noen hvite skyer, som etter hvert forsvant helt.

Inne i Store dalen gikk det bratt oppover. Stedvis partier med ur, men aldri særlig krevende å ta seg fram. Før nedstigning til vann 1019 tok jeg opp til høyre. Ganske bratt i starten, og bedre etter hvert. Oppe på flaten før oppstigning til toppen traff jeg på en rein. Jeg har ikke særlig greie på reinsdyr, men jeg tipper det var en fjorårskalv som var ute på rusletur for seg selv. Den var slettes ikke vettskremt. Den tok seg tid og kikket på meg, før den luntet avgårde, 60-70 meter unna.

Siste stykket opp til toppen var og bratt, og det ble noe feilnavigering siden det var svært kupert med skrenter og sva. Vel oppe på Snøvassnuten 1155 moh sto en majestetisk varde. Flott utsikt mot Hylsfjorden og Skaulen. I sør flere kjent Suldalstopper som Snønuten og Såta.

Jeg hadde tenkt å ta en rundtur, så jeg tok nedstigningen mot vest. Jeg hadde en liten feilnavigering, siden jeg tenkte det ville være mulig å gå ned ei bratt renne. Ved nærmere øyensyn virket det i overkant bratt, så jeg fortsatte til jeg fant en mer oversiktlig nedfart. Bortover flatene mot vann 1017 traff jeg igjen på reinen. Sikkert samme dyret, for oppførselen var fortsatt av det nysgjerrige slaget. Den sto lenge og kikket på meg, sprang litt og kom tilbake. Sånn holdt den på ei god stund får vi gikk hver vår vei.

Neste mål var Roaldsnuten, men jeg bomma på veien bortover. Jeg gikk på nordsiden av vann 1017, men måtte snu da det gjensto 10-15 meter for å komme forbi vannet. Det var rett og slett stup som ikke lot seg passere. Bare å ta turen rundt vannet. Egentlig ikke noe problem på en dag som denne. Vindstilt og varmt. Rett og slett flott!

Øst for sørenden av Snøvatnet fant jeg en vei opp et bratt skar. Fortsatt snø, men det gjorde det kanskje enklere å komme opp enn uten snø. Videre holdt jeg en ganske strak nordøstlig retning. Svært kupert terreng, og det ble mye opp og ned og rundt små skrenter og daler. Å komme opp til Roaldsnuten var derimot ikke noen stor utfordring. Toppen på 1104 moh hadde en særdeles enkel varde: To steiner oppå hverandre. Omtrent samme utsikt som fra Snøvassnuten, det vil si storslagen.

Fra toppen fulgte jeg ryggen i nordøstlig retning nedover mot Snøkvelven. Derfra videre ned til Nyastølen hvor jeg hadde vært tidligere på dagen. Videre var det bare å rusle samme vei tilbake som jeg hadde tatt opp.

En flott tur i et spennende område av Suldal/Rogaland. Dagens topper kommer bokstavelig talt i skyggen av Skaulen, men de ligger i et utrolig flott område hvor man til og med kan treffe på reinsdyr.

Turfakta
Distanse  : 19 km
Varighet  : 6-7 timer
Toppunkt  : 1155
Startpunkt: 284


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap