Sist endret 4. desember 2022
Turen starter ved Førrevassdammen ved Blåsjø i Suldal kommune. Turen inn til Blåfjellhytta er 12-13 km og tar 4,5 til 5 timer, litt avhengig av veivalg underveis.
På denne turen har jeg med meg Per og Oskar. Vi legger i vei fra Førrevassdammen i nydelig vær. Fin temperatur og vindstille. Midtveis på dammen passerer vi kommunegrensen og går vi inn i Hjelmeland kommune.
De første 2 kilometerne av turen går over damkronen og på grusvei. Vi forlater veien der tydelig skilt viser vei til Eidavatn og Blåfjellhytta, og fortsetter i et svært kupert terreng. Selv om vi hele tiden holder oss i 1070-1140 meters høyde, er det totalt 600 høydemeter på turen! Særlig første del av turen har mye opp og ned, og opp igjen. Etter å ha passert hengebroa blir terrenget mer lettgått. Det fortsetter med jevn stigning til platået øst for Store Blåfjell. Herfra er det ganske flatt innover, selv om det fortsatt er noe opp og ned med innlagt klyving.
På parkeringsplassen ved dammen traff vi et par andre vandrere som også skulle en tur inn til Blåfjellhytta, på dagstur. De fortalte at det var mulig å gå på østsiden av Øvre Sanddalsvatn, der den gamle turistruta gikk. Etter oppdemming av Blåsjø ble denne flyttet til østsiden. Vi valgte østsiden inn til hytta, men tok vestsiden på tilbakeveien. Hvis ikke vannstanden i Blåsjø er over kote 1045 (min antakelse) er det fullt mulig å ta den gamle ruta, som var mye mer lettgått og kjekk å gå.
Det er noen få partier på ruta som krever klyving, særlig siste biten før Blåfjellhytta. Ellers bør man ikke ha høydeskrekk, for det er noen andre punkter på ruta som er litt luftige, blant annet hengebroa over kanalen mellom Store Gilavatn og Tredjevatnet.
Blåfjellhytta drives av Hjelmeland fjellstyre. Planen var opprinnelig å gå enda fire kilometer til Stavanger turistforening sin hytte ved Eidavatn. Siden Blåfjellhytta viste seg å være uten andre gjester, og like godt utstyrt som DNT-hyttene (med unntak av proviantlager, som vi uansett ikke hadde behov for), valgte vi å stoppe her.
Hytta har egen sikringsbu, som sagt alt av utstyr, og ligger fint til i ei bukt ved Nedra Sanddalsvatnet.
Dag nummer to var like fin, og vi gikk samme rute fram til vadet mellom Øvre og Nedra Sanddalsvatnet. På kartet er det ikke tegnet inn at det er mulig å gå over her, for det er det heller ikke ved full Blåsjø. Nå er Blåsjø sjelden helt full på sommeren, så den gamle ruta til turistforeningen er et mye bedre valg. Den er ikke kortere, men vi tre på tur syntes den var mye kjekkere å gå. Ruta har ikke fått rødmaling siden midten av 1970-årene, men det er fortsatt mange spor etter rødmaling. Ruta er derimot veldig lett å følge takket være alle nødlingene som viser vei. Jeg har sjelden gått en rute som har vært så gøy å følge som denne. Mitt fargesyn er helt håpløst i forhold til å se falmet rødfarge, men nødlingene får man øye på når man studerer terrenget. Gøy!
Gammel og ny rute møtes når man kommer til den store varden på stien før man går slakt nedover mot Gilavatnet. Er man usikker på vannstanden i Blåsjø bør man følge ny rute, for det blir en forferdelig omvei med mindre man ønsker å svømme over sundet. På returen ser man helt tydelig om vadet er over eller under vann, siden man passerer tett på sundet/vadet.
Turfakta Distanse : 13 km (en vei) Varighet : 4,5 - 5 timer (en vei) Toppunkt : 1160 Startpunkt: 1060 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (til Blåfjellhytta)
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fra Blåfjellhytta)
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.