Sist endret 4. desember 2022
Yr meldte at dagen skulle bli flott, med sol og mye klarvær. Ingen grunn til å pynte juletreet i dag! I stedet tok Silje og jeg turen til Etne. Bilen ble parkert ved merket parkeringsplass rett før byggefeltet i Sillalia. Dette er startpunkt for gamle postveien mellom Etne og Skånevik.
Vi fulgte den svært tydelige stien oppover lia. Bratte partier, men også noen flater hvor man kunne få pusten tilbake.
Over tregrensa kom vi til skilt som viste hvor stien videre mot Stødlehetta gikk. Det var bare å følge på. Ikke like tydelig som postveien, men aldri problemer å se hvor den gikk. Etter hver kom antennene på Stødlehetta til syne. Vi var oppom toppen, før vi fortsatte videre østover mot dagens hovedmål: Hovlandsskuten. Turen ble en heller kald affære, for det blåste iskald nordavind. Drikkeflaska inneholdt etter hvert slush, en klar indikasjon på at temperaturen var vinterlig.
Turen østover mot målet var småkupert, i form av flere daler og småtopper. Likevel lettgått på vekselvis grasmark, berg og lav lyng. Det var dessuten et virvar av dyretråkk og stier, der i alle fall en del så ut til å ha retning målet.
Det anbefales å bruke kart fra Stødlehetta til Hovlandsskuten, for det er ikke opplagt hva som er toppen. Ingen varde, bare noen småsteiner på toppunktet. Neppe noen godt besøkt topp, men likevel den høyeste på denne fjellryggen.
På hele turen hadde vi flott utsikt mot Skåneviksfjorden/Kvinnherad/ Sunnhordland i nord, og dalføret innover mot Stordalen i sør. I øst var Håfjellet en markant topp. Lett å plassere kjente fjelltopper med klare snøskiller. Ulvanosi i nord, Siggjo langt i vest og Hustveitsåta i sør, for å nevne noen få.
Inkludert to raske pauser på kvarteret hver, brukte vi 4 timer og tre kvarter på turen. Absolutt en tur å anbefale. Vil du ikke gå like lang er det bare å snu når som helst, og ta samme vei tilbake.
Turfakta Distanse : 13 km Varighet : 4 - 5 timer Toppunkt : 783 Startpunkt: 64 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute. Ruta viser turen fra start til topp, siden vi tok samme veien på returen.