Sist endret 4. desember 2022
Nydelig turdag, med skyfri himmel og lite vind. Turen gikk denne gangen til Fjellberg i Suldal, hvor bilen ble parkert. Jeg fortsatte på bratt grusvei oppover mot Stakksvatnet.
I Svidskaret, rett før jeg kom til vannet, tok jeg bratt opp et skar i sør, mot dagens første topp: Blåfjell. Det finnes et mer kjent Blåfjell i nabokommunen Hjelmeland, betydelig høyere enn dagens første topp som har høyde 815 moh.
Etter å ha komme opp første skar flatet det ut. Grei gras- og lyngmark videre oppover, og lett å gå. Det hadde vært minusgrader på natta, så det var tørt å gå, hvis man ser bort fra at man selvsagt finner vann på myrpartiene. Det tar langt flere dager og minusgrader før det blir hardt. Jeg fortsatte videre opp et skar til venstre, før jeg kunne dreie mot toppen. En liten varde viste hvor toppen var. Utsikten var flott. Jeg kunne se helt til Bokn og vindturbinene i Tysvær i vest. Videre var det lett å kjenne igjen både Napen og Skaulen, med sine snødekte topper. Ellers var Ulladalen markant, med Napungen veldig tydelig innerst.
Jeg tok samme vei tilbake til Svidskar, hvor jeg fortsatte til veien sluttet inne ved vannet. Fra enden av veien tok jeg bratt opp første skar. Det flatet ut, og var lett å gå videre derfra. Jeg valgte å følge flere skar som var tegnet inn på karet. Det gikk fint å komme opp på den ganske så flate Fjellberghøgeheia. Ingen varde eller markant topp, så jeg tok en runde til knattene der oppe. En var utstyrt med et par steiner, og det virket å være det punktet som var det høyeste, 807 moh.
Stort sett samme utsikt som fra Blåfjell, men her var både Gullingen og Nattlandsnuten markante topper i nærheten.
Jeg tok samme rute tilbake til Stakksvatnet, og fortsatte på grusveien tilbake til bilen. En veldig fin tur de fleste vil kunne klare. Greie topper å nå hvis man kan bruke kart/GPS.
Turfakta Distanse : 10 km Varighet : 3,5 timer Toppunkt : 815 Startpunkt: 379 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.