Sist endret 4. desember 2022
Ny tur med utgangspunkt fra parkeringsplassen på Skarstøl innenfor Litledalen i Etne. Forrige gang jeg var her, for noen uker siden, gikk turen til Kaldheimshovda og Auestadnuten. Les mer om den turen her.
Også på denne turen hadde jeg med sykkel. De første drøye to kilometerene gikk unna på traktorvei av varierende standard. Vel inne ved innerste støl/hytte ble sykkelen parkert, og turen fortsatte et stykke til på tydelig sti. Etter å ha passert broa, tok jeg ut i terrenget i retning Bjørndalsvida. Jeg valgte en ganske strak sørlig kurs mot toppen. Siste stykket opp skaret var svært bratt, og det kan hende det ville vært lurere å tatt en omvei i vestlig retning først. Vel oppe på platået var det flere små varder å velge mellom. Jeg var innen begge på veien sørover. På kartet er navnet Bjørndalsvida knyttet til en topp noen få meter lavere, lenger sør på platået. Det er altså en Bjørndalsvida nord og en Bjørndalsvida sør, der den nordligste er tellende topp for oss toppsamlere, med sine 885 moh.
Turen fortsatte i sørlig, og etter hvert østlig retning mot Kvannenuten. På avstand så det bratt og nesten utilrådelig å komme opp på is- og snødekt underlag. Ved nærmere øyesyn så det likevel både overkommelig og forsvarlig ut. Etter en del høydemeter gikk jeg på ei hylle i sørlig retning. Håpet var at det ville være lettere å komme opp til toppen fra sørvest. Det viste seg å stemme bra. Grasmark dekket med en del snø gjorde det greit, men tungt, å komme opp til toppen. Toppen på 928 moh hadde ingen imponerende varde. Utsikten var derimot flott mot flere kjente topper i sør og øst. Bjørndalsnuten i sørvest, og Hustveitsåta og Ravnanuten med mast i sør og sørøst.
Fra toppen fortsatte jeg slakt nedover i østlig retning, før jeg gikk bratt ned mot sørenden av Indra Jordavatnet. Også denne bratte kneika var dekket av gras, så det var heldigvis få glatte partier med berg og stein å forsere.
Vel nede ved vatnet fant jeg sporadisk sti på østsiden av både det Indra og det Ytra Jordavatnet. Det var tegnet inn sti på kartet, men jeg gikk aldri opp i skråningen for å lete etter den. Erfaringen min tilsier at slike stier ofte er tegnet inn unøyaktig, hvis stien i det hele tatt fortsatt eksisterer.
Det gikk greit å gå langs vannene. Ved det Ytra Jordavatnet måtte jeg noe opp i høyden når jeg nærmet med utløpsosen. Litt rotete terreng var det her, men det gikk likevel greit å komme til broa.
Over broa fant jeg sti som gikk ned lans vestsiden av elva, tilbake mot broa jeg kom over tidligere på turen. Jeg mistet stien nede på myra, som mange ganger før på turen. Tilbake ved sykkelen var det godt og vel to kilometer tilbake til bilen, hovedsaklig i slak nedoverbakke.
En flott rundtur i til dels lettgått terreng, selv om det ikke er sti eller merking på store deler av turen. Kart/gps er påkrevd.
Turfakta Distanse : 14 km (inkl. 4,5 km sykkel) Varighet : 3,5 timer Toppunkt : 928 Startpunkt: 470 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.