Sist endret 4. desember 2022
Utgangspunkt for dagens tur til Berdalsheia var gamleveien over Røldalsfjellet. Bilen ble parkert på en liten avkjøring med skilt merket med tur til Halle-Grøne.
Først noen hundre meter på grusvei, før det ble tydelig og godt merket T-sti videre. Etter å ha unnagjort første stigning flatet det ut og var lett å gå innover mot stidelet Halle-grøne/Seljestad.
Fra stidelet gikk det nedover mot østbredden av Halle-grøne-tjørnane. Lettgått terreng med mye bart fjell og partier med lav lyng. Ved nordenden av Halle-grøne-tjørnane var det nytt stidele. Enten rett fram ned Tjovaminnet til Seljestad, eller vestover på umerka rute mot Steinatjørnane. Jeg tok vestover på nødla rute. Det gikk greit å komme over elva mellom vann 1065 og Halle-grøne-tjørnane, men her kan det nok være større utfordringer ved stor vannføring.
Nødlingene var stort sett greie å følge i steinlandskapet. Det var jevn stigning opp til skaret øst for Steinatjørnane, og heller ikke denne etappen kan sies å være spesielt krevende eller bratt. Jeg måtte nesten helt ned til vannet, før jeg forlot nødla rute for å gå i sørvestlig og sørlig retning mot dagens mål.
Ruta stemte godt med sofaplanleggingen. Jevn stigning, og ikke for mange tversgående renner og skar. Landskapet oppover bar sterk preg av isens arbeid. Her har det nok ligget større snøfonner enn det gjør i dag. Blankskurt og en god del blokker. Etter hvert kom toppen til syne, med en flott varde for å være en såpass lite kjent og bortgjemt topp. Den lever bokstavelig talt i skyggen av de langt høyere og mer besøkte toppene i sør og sørvest: Tindane og Kyrkjenuten. Berdalsheia på 1353 moh hadde formidabel utsikt mot nettopp disse kjente toppene.
Jeg tok samme vei på returen. En ganske lang tur, men i svært lettgått terreng. Bruker man hele dagen er dette i grunnen en tur som kan passe mange som i utgangspunktet er skeptisk til langtur.
Turfakta Distanse : 21 km Varighet : 6 timer Toppunkt : 1353 Startpunkt: 1062 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.