Sist endret 4. desember 2022
Det er lenge siden forrige tur i Etne. I dag besøkte jeg Børkjenesnuten, ytterst i Etnefjorden. Nuten rager 635 moh på nordsiden av fjorden, med strålende utsikt over Sunnhordlandsbassenget, Etne, Ølensfjorden og videre i retning Tittelsnes og Stord.
Turen startet på gamleveien mellom Etne og Skånevik, ved Aksdalsneset. Ikke så lett å finne egnet parkeringsplass, men jeg fant en lomme i veikanten noen hundre meter videre i retning Skånevik. Første del av turen gikk på vei og skogsvei. Etter hvert måtte jeg ta av fra skogsveien for å følge tydelig sti oppover i furu- og bjørkeskogen.
Turen var ikke merket, så det var greit å ha med kart/gps. Ved tregrensa flatet det ut, og veien videre innover mot Vasstølsvatnet gikk over flere myrer, og det var ikke like lett å se om det var noen sti. Ved enden av vatnet tok jeg sørlig retning for å følge ryggen videre opp på vestsiden av Litlenuten. Oppover her var det heller ikke noen tydelig sti, så jeg fulgte terrenget der det så mest fornuftig ut å gå.
Vel oppe på ei myr tok jeg en ganske vestlig retning opp mot første topp. På kartet var det tegnet inn sti videre derfra. Opp til denne første toppen var det bratt, men sporadisk fant jeg en sti som gjorde turen lett å gå. I sørhellingene var det ly for den iskalde nordavinden, så det ble en fin tur opp. Vel oppe var det flott utsikt videre vestover mot Børkjenesnuten. Terrenget var ganske ulikt andre topper med denne høyden på Haugalandet. Ikke lyng eller lav brake, men stort sett bare fast grasmark. Antakelig sauenes fortjeneste at det var så fint her.
Turen bort til hovedtoppen gikk kjapt unna. Flott utsikt over Sunnhordlandsbassenget, Romsaøyene, Borgundøy, Bjoa, Tittelsnes og videre mot Stord. I øst utsikt inn til Etne og fjellområdene videre innover. Også fin utsikt til Ølensfjorden og fjellene rundt.
Jeg brukte to timer og ett kvarter på turen, som jeg returnerte samme vei jeg kom opp.
Turfakta Distanse : 8 km Varighet : 2,5 timer Toppunkt : 635 Startpunkt: 6 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.
You are doing great job with this blog. I found here some places where I have been actually but also some new places for me. I think I will use your tips to my future mountain trips when I visit western Norway next time 🙂
Thank you for enjoying my blog. I hope you will find useful information and tips to future hikes!