Sist endret 4. desember 2022
Tur til Mårheinuten har samme startpunkt som tur til Vinjanuten: Inn ved kirka på Suldalsosen, og så første vei til venstre. Parkeringsplass i enden av vegen, og turen kan starte på skogsveien, som etter noen hundre meter går over i tydelig sti. Jeg har tidligere gått til Vinjanuten, og stien opp til forbi Øvrestølen er felles for begge turene. Les mer om turen til Vinjanuten her.
Rett etter Øvrestølen gikk jeg av stien der det var nødling på begge sider av bekken. Jeg mener å huske at bekken var rimelig stor på forrige tur, så det kan muligens være noe utfordrende å komme over i snøsmelting tidlig på sommeren. I dag var bekken derimot nesten tørr.
På andre siden av bekken fant jeg ikke noen nødlinger, men jeg tok opp et tråkk som skrådde opp til venstre. Etter hvert kom jeg til ny bekk, og her kom jeg inn på nødla rute videre. Jeg hadde ikke anelse om hvor nødlingene førte, annet enn at de gikk i riktig retning. Nødlingene fulgte jeg til Ådnebuvatnet. Derfra gikk jeg på fri navigering i nordvestlig retning, før jeg etter hvert dreide i nordøstlig. Rimelig bratt, men ikke særlig vanskelig å finne riktig retning mot toppen. Bruk kart og GPS, for toppen er ikke synlig før man er på platået.
To mindre varder viste hvor toppen/det høyeste punktet var. Fin utsikt mot Hylsfjorden og toppene nord for den. På dagens tur drev det lavt skydekke forbi, så utsikten var noe begrenset.
Jeg gikk samme vei tilbake, og brukte fem timer på turen, inkludert to matpauser. Ikke langt unna 1000 høydemeter fra start til topp, men på ingen måte en veldig krevende topptur.
Ellers hadde jeg en fin opplevelse en stykke ned fra toppen på returen. Jeg hadde matpause, og plutselig kom ei svær ørn ut av skylaget. Den seilte forbi, flere ganger, før den på nytt forsvant inn i skyene.
Turfakta Distanse : 12 km Varighet : 5 timer Toppunkt : 1087 Startpunkt: 102 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.