En av de høye og avsidesliggende toppene i Rogaland sto på turprogrammet denne helga; Urdavassnutane. Jeg hadde med meg Per på tur, og etter at bilen var parkert ved dammen i sørenden av Sandvatnet, kunne turen starte på T-sti i retning Bleskestadmoen.
Etter ca 1,3 km på T-merka sti, tok vi av ut i terrenget. Etter et kort stykke i lav fjellbjørkeskog, ble det mer lettgått over sva og lyngmark. Vi fant sporadiske nødlinger og etter hvert sti, og det virket å være ei rute som var i bruk. Flere steder så vi ferske skoavtrykk.
Vi hadde peiling på Klauvskeiberga, et skar som så ut til å føre oss opp i riktig retning. Etter hvert kryssa vi T-stien som går mellom Bleskestadmoen og Hovden, nederst i Tatrakvelven. Det var jevn stigning oppover og ganske lett å gå. Vi hadde mista nødlingene lenger nede, men vi kom stadig inn på en sti/rute som førte i riktig retning.
Ved inngangen til Søra Klauvskei sto en liten varde. Vi fant en tydelig sti og flere nødlinger bratt opp på høyre side av elva/juvet. Videre oppover var det helt tydelig at dette var en mye brukt rute. Ganske tett med nødlinger, og tydelig sti flere steder. Det var i grunnen bare å følge ruta. Terrenget var svært kupert i form av skar, kløfter og mindre vann. Ruta gikk i ganske rett sørlig retning, mot vann 1255. Her dreide ruta sørvestlig. Godt mulig den nødla ruta fortsatte ned skaret i retning Urdaskard, for vi så ikke mer til nødlingene i retning toppen. Fra skaret med siste nødling var det bratt og kupert siste stykke opp mot den vestligste av de to toppene, 1356 moh. Varden her var synlig på god avstand, og utfordringen var å finne en farbar vei fram til varden. Mye kupert og bratt terreng. Vi fortsatte videre til den høyeste toppen, 1362 moh. Mindre varde, men like flott utsikt over fjellområdene. Utsikt langt inn i Agder, og ellers mot kjente topper som Meien og Snønuten. Utrolig nok hadde ikke Yr sitt dårlige værvarsel slått til. På starten av turen hadde vi noe små byger, og den siste byga hadde vi der nødlingene sluttet rett under toppen. Nå var det sol og høyt skydekke, og glimrende utsikt!
Etter en god matpause fortsatte turen ned på nordsiden av fjellmassivet. Etter en grei start kom vi fort til mer krevende utfordringer. Høye stup/kløft. Vi måtte ganske langt vest før vi fant ei bratt renne ned, rett sør for topp 1331. Planen var å ta turen østover for å komme inn på T-stien Hovden-Bleskestadmoen, på fylkesgrensa øst for Tatraholet. Det gikk greit den første delen av turen østover, men vi ble jevnt og trutt heftet av dype kløfter som det tok tid å passere. Nord for topp 1312 innså vi at utfordringene ble for store. Høye stup uten tydelige alternativer. Vi hadde allerede brukt mye tid og krefter på å komme rundt flere kløfter. I tillegg var det faretruende mørke skyer i anmarsj i øst, og bratte sva kombinert med varslet styrtregn gjorde at vi endret kurs til utløpet av vann 1255 som vi tidligere på dagen hadde passert.
Etter å ha brukt mye tid og krefter i «kløfteland» var det på tide med ny matpause ved elva som rant ut av vann 1255. Nydelig område med flotte sva, kulper og bekker. Turen på nødla ruta tilbake til Klauvskeiberge gikk radig.
Styrtregnet satte inn da vi hadde kommet inn på T-stien i retning Bleskestadmoen. Ruta var ikke bedre merket enn den burde være. Slitt maling og mye busk og kratt etter hvert som vi kom lavere i terrenget. Nede på Klauvskeimoen kom vi inn på T-stien vi hadde fulgt tidligere på dagen, den mellom Holmavatn/Sandvatnet og Bleskestadmoen. Svært vått terreng og flomstore bekker gjorde ferden svært våt. Etter å ha passert helårsbroa over Bleskestadåa klarte vi i tillegg å gå feil. Dårlig merking gjorde at vi antakelig fulgte gammel sti (før broa ble bygd). Det utrolige er at vi klarte å gå feil her på returen og.
Vel framme på Stavanger turistforening sin hytte på Bleskestadmoen var det bare å få på tørre klær, fyre i ovnen og lage middag. Jeg har vært på Bleskestadmoen tidligere, som du kan lese om her.
Dagen etter var også av det grå slaget. Skylaget omtrent slepte seg over landskapet. Vått og grått! Det var bare å ikle seg regnklær og legge i vei fem kilometer på våt og til dels glatt T-sti tilbake til bilen ved dammen ved Sandvatnet.
Turfakta Distanse : 27 km Varighet : Todagerstur Toppunkt : 1362 Startpunkt: 943 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute bør studeres og «bomturen» østover mot Meien bør ikke følges.