Sist endret 4. desember 2022
Etter en natt i telt ved Osane kunne dagens tur starte tidlig. Før åtte var bilen parkert ved veien inn til Haugastøl, ved Sandsavatnet. Første del av turen gikk på DNT-merka sti langs vannet.
Jeg fant stien som går oppover mot Tjøsteim Sandsa. Noen varder i starten gjorde at jeg fant den i graset. Stedvis tydelig, men mest av alt gjengrodd. Før jeg kom bort til stølene fortsatte jeg bratt opp skaret langs bekken.
Vel oppe flatet det ut innover mot Fidjanuten. Det var en del ur på vestsiden av Fidjanuten og ned mot Djupadalstjørna, og også videre oppover mot Sandsaskarnuten.
Ingen varde å rope hurra for på toppen av Sandsaskarnuten 1047 moh. Veien videre over Heimra Kariheio var lett å gå. Opp mot Karinuten gikk jeg den markante ura som går på skrå østover under toppen. Bratt, men likevel lett å komme opp. Da det flatet ut var det lett å gå videre oppover mot den store varden på toppen, 1071 moh.
Fra Karinuten gikk jeg videre i østlig retning. Mellom to små vann, og deretter langs bekken nedover mot hytta ved Krokavatnet. Deretter nord for Krokavatnet og mellom to navnløse vann sørvest for Grovnuten. Det var flere skar/dalføre jeg kunne følge oppover. Jeg valgte det nordligste av de to sør for toppen. Lett å gå, og ikke særlig bratt. Fra toppen av skaret var det bare å følge ryggen nordover mot toppen.
Fra toppen 1039 moh gikk jeg videre i østlig retning. Jeg tok skaret sør for topp 1025 og videre nedover dalen. På flaten ved elva nord for Ytre Valanuten kom jeg inn på DNT-merka sti. Den fulgte ned den bratte lia mot Sandsa. Vel nede på flatene tok jeg stien videre tilbake langs Sandsavatnet. Her har jeg gått flere ganger tidligere. Fin sti i vekslende terreng. Siden sist jeg var her har de lagt om stien ved Fiskåna, hvor det nå er bygget ny solid helårsbro.
Turfakta Distanse : 18,5 km Varighet : 7 timer Toppunkt : 1071 Startpunkt: 610 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.