Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Post Type Selectors
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Sist endret 4. desember 2022

Etter noen skiturer i det siste var det igjen klart for en fottur. Denne gangen med innlagt teltovernatting. Turen gikk til to topper på nordsiden av Etnefjorden: Håfjellet og Gaddanuten.

Jeg tok av fra gamleveien mellom Etne og Skånevik, til Øvstebø. Etter å ha spurt en kar i veikanten fant jeg parkeringsplassen beregnet for turgåere. Bare plass til en bil, men det var ikke noe problem siden jeg var den eneste som hadde tenkt å parkere denne ettermiddagen. Rett ved startet turen gjennom grind og opp en svært bratt vei. Veien hadde asfalt/oljegrus, så det var greit å gå. Hele veien passerte jeg underholdene skilt og rekvisiter. De har nok hatt det moro, de som har stått for dette. Garantert motiverende å ha med smårollinger på tur, siden det var overraskelser med korte intervaller!

Etter en god del høydemeter sluttet veien ved ei hytte. Her kom jeg opp i det hvite element, og veien videre til Håfjellet gikk i snø. Jeg tok på meg gamasjene og fortsatte mot toppen. Hele tre varder var det på topplatået. Det høyeste punktet virket å være ved den midterste varden. Jeg fortsatte til den sørligste, og slo opp teltet der. Akkurat plass, selv om jeg etter leggetid fant ut at hellingen gikk i feil retning i forhold til åpningen. Bare å snu madrassen diagonalt, for det var jammen meg skeivt i alle retninger.

Fra toppen 582 moh var det flott utsikt mot Etne i sørøst, og sunnhordlandsbassenget i nordvest. Det ble småkalt etter hvert, så solnedgangen fikk jeg med meg fra soveposen. Sola forsvant bak Siggjo, men dukka opp på nordsiden før den forsvant i havet.

Jeg måtte en tur opp for å kikke på månen i tretiden på natta. Flott!

Morgenen etter ble telt pakket og turen fortsatte i nordvestlig retning fra toppen, før jeg kom ned i dalen på vestsiden av topplatået. Derfra gikk jeg sørover mot Mørkavatnet. Jeg runda på sørsiden, og fant tråkket som også er inntegnet på kartet. Dette fulgte jeg omtrent så langt som den viser på kartet, før jeg tok av sekken og gikk opp ei bratt snørenne mot toppen av Gaddanuten 623 moh. Også her var det en flott varde og nydelig utsikt. Lysenuten i Vindafjord i sør, og Børkjenesnuten, Kåtanuten, Aksla og Fuglen i vest.

Jeg tok samme vei tilbake, men fulgte stien fra kartet tilbake til hytta på toppen av veien. Selv om stien flere steder var dekket av snø over lange stykker, gikk det hjortetråkk i snøen. Hjorten er med andre ord ikke avhengig av å se stien for å vite hvor den går.

Fra toppen av veien gikk det bratt nedover mot bilen. Det kjennes godt i beina med hardt underlag, relativt tung sekk og bratt nedoverbakke.

Turen kan fint tas i en etappe, uten overnatting, men å overnatte på en topp er alltid moro og gir turen en ekstra opplevelse.

Turfakta
Distanse  : 12 km 
Varighet  : 4-5 timer
Toppunkt  : 623
Startpunkt: 105

Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
Turen starter opp en svært bratt vei.
Gjelder å være forsiktig på denne bratte veien. Her er en virkelig uheldig kar.
Veien slutter og snøen starter.
Ikke over gjerdeklyveren, mens langs gjerdet til grind.
Jeg forlater stien på kartet med retning mot Håfjellet.
En av tre varder på Håfjellet.
Heller ikke denne står på høyeste punkt.
Her omtrent er det høyest.
Fin utsikt mot Etne.
Overskyet, men helt i vest er det skyfritt. Sola holder på å gå ned.
Sola forsvinner bak Siggjo.
Klokka tre på natta var det måneskinn mellom skyene.
Utover Sunnhordland.
Etne by night.
Flott natt!
Morgenkaffe. Samme type skydekke som kvelden før.
Nedover mot vann 509.
En god del snø, så gamasjene kom godt med.
Sørover mot Mørkavatnet og Krokavatnet. Gaddanuten bak.
Støl nordøst for Mørkavatnet.
Sørover på venstre (øst) side av Mørkavatnet.
Etnefjorden.
Snøfritt i sørhellingene. På nordsiden av Gaddanuten er det fortsatt en del snø.
Opp snørenna midt på bildet.
Varden på Gaddanuten kommer til syne.
Gaddanuten med utsikt mot nord, Ulvanosa i Kvinnherad.
Romsa og Børkjenesnuten til venstre.
Borgundøy.
Børkjenesnuten, Kåtanuten, Aksla og Fuglen.
Lysenuten og Hovda (til høyre).
« of 2 »


GPS-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.

Kanskje liker du også:

Følg
Gi melding om
guest

0 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
0
Gi gjerne en kommentar.x
()
x