Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Post Type Selectors
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Sist endret 2. februar 2024

Etter en lang periode med lite turvennlig vær, var meldingene godt egnet for tur i høyfjellet, i Dyraheio i Suldal.

Med på dagens tur til Grønafjellet og Skorpa var Oddar. Bilen ble parkert i enden av Skreivassvegen på nordvestsiden av Blåsjø i Suldal. Veien fra Oddatjørndammen og inn til Skreivasskleivane er av dårlig kvalitet. Mye grov stein og dype grøfter etter vannets arbeid. Det er mulig å kjøre med normal bil hvis man tar det rolig innover.

Turen startet over betonmgdammene, og fortsatte på nødlet rute over Storsteinheia. Etter et kort stykke på merket T-rute i retning Krossvatn, tok vi av på ny nødlet rute i retning Grjotdalen. Ruta er tegnet inn på kartet, og i starten like lett å følge som ruta over Storsteinheia.

Det vil si, den er nok godt merka inn til hytta på Grjotdalsneset, men vi mista nødlingene flere strekker på turen inn mot Grjotdalen. Vi fulgte ruta som var tegnet inn på karet, men nødlingene var lette å miste. På nordsiden av elva i Grjotdalen traff vi på nødlingene igjen, og det var lett å følge de innover dalen. Før skaret ved topp 1220 tok vi nordlig retning. Noe ur, men ellers ganske lett å gå oppover, uten veldig mye stigning.

Øverst i skaret dreide vi mer østlig for å komme opp på platået. Noen korte og bratte kneiker, men ellers lett å gå og finne fram. Nord for topp 1357 var det fin utsikt nedeover dalen mot Austra Laupet. Vi måtte passere en liten dal, før det gikk ganske bratt opp mot topp-platået. Det høyeste punktet lå lenger nordvest enn varden, men vi var innom begge punketer. Fra Grønafjellet var det fantastisk utsikt over Dyraheio og områdene på østsiden av Blåsjø, innover Bykle.

Vi gikk tilbake til skaret mellom topp 1313 og 1357, hvor vi hadde satt sekkene fra oss på vei opp til toppen. Her ble det en god pause med middag ala Real turmat.

Ferden fortsatte ned skaret. Ikke veldig bratt, og lett å gå til tross for noe ur og glatte partier med is på berg. Nede i dalbunnen øst for vann 1152 var det et kort parti med flatt terreng, før det gikk slakt oppover mot neste topp; Skorpa. Veldig enkelt å navigere, og en time etter middagen kunne vi nyte utsikten fra varden på Skorpa, 1313 moh. Omtrent samme utsikt som fra Grønafjellet: Snønuten, Leirnuten og Steinkilenuten i nord, og uttallige vann på alle kanter. I vest Blåsjø.

Fra Skorpa gikk turen i nordvestlig retning. Vi runda topp 1217 på nordsiden, og fortsatte vestlig mot Krossvasskilane, der vi hadde forlatt T-stien tidligere på dagen. Det ble et bratt og kronglete parti ned et skar før vi kom inn på stien, men heller ikke her kunne islagte steiner stoppe turfølget.

Etter å ha gått over Storsteinheia kunne vi igjen sette oss i bilen, 8,5 timer etter at vi startet turen. En tur på 22 kilometer. Men for en tur, og for en dag i fjellet! Perfekt! Takk for tuen, Oddvar!

Turfakta
Distanse  : 22 km 
Varighet  : 8 - 9 timer
Toppunkt  : 1417
Startpunkt: 1061

Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
Flere småvann over Storsteinheia.
Over Storsteinheia med utsikt mot Snønuten, Leirnuten og Steinkilenuten.
Mot dagens mål, Grønafjellet.
Langs Krossvasskilane.
Minusgrader gir is på på pytter og mindre vann.
Krossvatn. Leirnuten til høyre. Snønuten er spiss bakerst midt på bildet.
Grønafjellet bak der lever opp til navnet.
Her omtrent mista vi nødlingene. Vi gikk til høyre for vannet.
Elva nederst i Grjotdalen.
Nærmer oss elva i Grjotdalen.
Ikke mer vann enn at det gikk greit å komme tørrskodd over.
Nord for topp 1357. Lite dalsøkk før siste stigning.
Vann vest for Austra Laupet.
Ganske flatt på toppen av Grønafjellet. Varden der borte er ikke høyeste punkt.
Varden på Grønafjellet. Holmevatnet, Heddevatnet og Blåsjø bakerst.
Oddvar ved varden på Grønafjellet, 1417 moh.
Mot Holmevatnet.
Tilbake i skaret mellom topp 1415 og 1357 ble det middag. Gjesten er muligens allerede spist.
Øst for vann 1152.
Ganske lettgått oppover mot Skorpa.
Varden på Skorpa kommer til syne.
Skorpa 1313 moh.
Tilbakeblikk mot Grønafjellet i øst.
Pyramideformen til Snønuten er lett å kjenne igjen.
Mot Napen.
Lett å gå videre.
Fine høstfarger i fjellet.
Mange småvann.
Fin høstdag i fjellet.


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).

NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.

Kanskje liker du også:

Følg
Gi melding om
guest

0 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
0
Gi gjerne en kommentar.x
()
x