Ingen topptur denne gangen, men en flott todagerstur med teltovernatting, rundt Nedre Sandvatnet i Sauda.
Turen startet fra anleggsveien som går fra fv520 på Røldalsfjellet, mellom Røldal og Sauda. Anleggsveien er smal og bratt, men ellers av grei standard for vanlige personbiler.
Et stykke før veien sluttet var det tydelig skilt som viste hvor T-stien på østsiden av Nedre Sandvatn i retning Sandvatnbrakka og Hadle Grøne startet.
Turfølget Monica, dalmatineren Hedda og undertegnede ville ta en rundtur, med innlagt overnatting i telt underveis.
Stien på østsiden av vannet går i ganske kupert terreng, med en del stigning og nedstigning som følge av forsering av mindre daler og skar. På veien passerte vi mange mindre vann og bekker. Et flott terreng! Siste stykket ned til Sandvatnbrakka var ganske bratt. Sandvatnbrakka er ei tidligere anleggsbrakke satt opp under Saudefaldenes anleggsarbeid her på starten av 1920-tallet. Nå leier Sauda turlag/Haugesund turistforening hytta, og det er mulig å overnatte/bruke hytta som en vanlig ubetjent turisthytte.
Litt nord for hytta fant vi en fin flate som egnet seg for telting. Tørt og flatt og ikke langt unna elva som renner fra Øvre Sandvatn og ned i Nedre Sandvatn.
Dagen etter fulgte vi stien over dammen og ned langs vestsiden av Nedre Sandvatnet. Stien her var langt raskere å følge, siden det var få stigninger. Stort sett ganske flatt helt til hoveddammen i Nedre Sandvatnet. Her er det mulig å parkere hvis man ønsker å gå vestsiden inn til brakka.
Vi hadde et par kilometer å traske langs anleggsveien fra dammen og tilbake til bilen som sto lenger nede på veien.
En fin tur som kan anbefales for alle. Lett å gå, og god merking for de som ikke liker å ferdes utenfor merkede stier. Litt kortere i avstand på østsiden, men noe mer stigning og kupert terreng. Lettest og raskest er stien på vestsiden. Legger man inn overnatting i telt eller på hytta er en rundtur en flott opplevelse.
Turfakta Distanse : 12 km Varighet : to dager (4 - 5 timer) Toppunkt : 1152 Startpunkt: 989 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.