Sist endret 4. desember 2022
Dagens tur til Hellersnuten hadde samme startpunkt som tidligere tur til Breifonn. Bilen ble parkert ved saueinnhegningen ved Stora Kvannemo.
Det var fint å gå i blåbærlyng i passe stigning mot Bestaflåtane. Fortsatt mye bær, så det gikk litt trått i starten. Absolutt greit med litt påfyll og bær, siden frokosten flere timer tidligere for lengst var oppbrukt. Etter å ha passert det ganske flate partiet over Bestaflåtane var det kryssing av et par mindre tvergående smådaler, før jeg kom innover mot Storaskar. Her var lyngen byttet ut med stein i mange størrelser. Ikke særlig utfordrende ur, og partier med grasmark innimellom. Nesten øverst i skaret tok jeg til venstre opp ei slak renne med fonn. Fonna ble passert, og jeg tok en snarvei (tror jeg) opp ei svært bratt, men kort, renne. Etter litt klyving var det greit å gå siste stykket i steinlandskapet mot toppen, som etter hvert kom til syne.
Fonna jeg hadde passert hadde et fint lag med nysnø. Flere steder i mosen var det også rester etter snø. Vel oppe ved den flotte varden på toppen, 1492 moh, var det skikkelig «drevsnø» på nordsiden av varden. Ingen tvil om hvilken retning vinden og snøen hadde kommet fra.
Flott utsikt mot Røldalsvatnet og Hordadalen. Sørover var det lett å få øye på Snønuten og Kyrkjesteinskaret.
Jeg tok en litt annen rute på returen, uten at det nødvendigvis var til det bedre. Jeg måtte gå langs en lang skrent, og endte opp øverst i skaret jeg kom opp. Svært bratt å komme ned helt øverst, men ikke lange stykket. Deretter gikk jeg stort sett samme rute som opp.
En flott tur til en fin topp. Hellersnuten med sine 1492 moh ligger på grensa mellom Suldal/Ullensvang og Rogaland/Vestland. Ikke veldig krevende tur, selv om det var svært bratt øverst i skaret.
Turfakta Distanse : 8,5 km Varighet : 3 timer Toppunkt : 1492 Startpunkt: 877 Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).
NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.