Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Suldal turlag arrangerte tur til Breifonn, fra Finnabuvatnet, søndag 1. august. Jeg var på Breifonn, eller Breidfonn, for ett år siden og, men gikk da fra Blåbergdalen i Røldal. Her kan du lese turrapport fra den turen.

Jeg fikk Per med på turen, som startet allerede kl 07.15 fra Norheim på fastlandsiden av Karmøy. 2,5 timer senere var vi framme ved Stora Kvannemo, opp fra Nesflaten. Ingen andre å se, bortsett fra en flokk uvanlig folke- og bilkjære sauer. Tåka hang lavt i fjellsidene, og vi var i ferd med å konkludere at turen var avlyst, da vi på vei nedover mot Nesflaten møtte en liten rekke med biler på vei oppover. Det var bare å snu, og etter hvert slå følge med 13 andre turgåere på vei mot den sørligste isbreen i Norge.

Hele ruta er svært godt nødla, så man trenger ikke være redd for å legge i vei mot toppen hvis man er lite komfortabel med å gå utenfor oppmerkede ruter. Lett å finne fram, og ganske lettgått tur.

Ruta går i nordøstlig retning til nord for Finnabudammen. Deretter følges bekken oppover i nordlig retning, før både bekk og rute dreier i nordvestlig retning. Det flater noe ut, før det blir skikkelig bratt opp skaret. Det bratte partiet er ganske kort, før det på nytt flater det ut. Fra toppen av skaret og videre innover er det bare mindre stigning, og svært lett å gå over snaufjell, og det som er igjen av breen.

I følge kjentmann på turen har fonna krympa enormt de siste 10-20 årene. Nå er det svært lite sammenhengende fonn igjen. Vil du oppleve Rogalands eneste bre, bør du derfor ikke utsette turen for lenge.

Temperaturen på toppen 1616 moh var ikke all verden å skryte av. Tipper 5-7 grader. Det var bare å kle alt innholdet i sekken på seg og innta niste og kaffe. Deretter gikk vi stort sette samme rute tilbake, men med en avstikker til topp 1608, ut mot kanten over Finnabuvatnet. Været og sikten hadde blitt mye bedre, og det var flott utsikt til toppene på sørsiden av dalen: Mælen og Trollaskeinuten.

Sju timer seinere var vi tilbake ved bilene. En flott tur til et spennende turmål, sammen med trivelige turfolk.

Jeg reiste fra mobiltelefonen i dag, så alle foto er tatt av Per Myklatun.

Turfakta
Distanse  : 15 km
Varighet  : 7 timer
Toppunkt  : 1616
Startpunkt: 873


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.

Kanskje liker du også:

Pin It on Pinterest