Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Post Type Selectors
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Sist endret 8. januar 2023

Det var på tide med en overnattingstur! Denne gangen uten telt, men under åpen himmel i «grevlingen». Det er omtrent ett år siden forrige gang med denne overnattingsløsningen. Les mer om første tur med «grevling» her.

Turen gikk til Steinfjellet ved Olalia. Toppen ligger i Etne kommune, men turen startet fra Oppheim i Ølen. Jeg fulgte grusveien innover til nordenden av Ongelsvatnet. Her fant jeg stien som er inntegnet på kartet. Den var merket med gulmalte pinner og steiner, og ellers ganske tydelig i terrenget. Noe myr, men ganske lettgått. Ett bratt parti, før det igjen flatet ut mot toppen. På toppen var det en stor, flott varde. Steinfjellet ligger inne som «telltur», så det var bare å sjekke inn via Norgeskart Friluftsliv.

Det var en sur og kald vind i høyden, og det fristet lite å ligge oppe ved varden. Jeg tok derfor ned lia sør for toppen. Ganske bratt, men likevel ikke noen utfordringer nedover. Jeg endte opp nede på myra sør for Staurskorsnibbene. Her fant jeg noen fine berg, som alltid er greit å ligge inntil når man ligger i grevling (eller telt for den del). Det var også mindre vind, selv om det var ganske kaldt her og.

Etter middag var det i grunnen bare å pakke seg ned i posen. Lunt og fint, men absolutt temperatur og vind som tilsa både bøff og lue. Jeg våkna litt over midnatt. Da hadde vinden løyet, og skyene forsvunnet. Flott å ligge å se opp på stjernehimmelen. Jeg skal ikke påberope meg verdens beste søvn, og jeg våkna flere ganger i løpet av natta. Rikelig anledning til å kikke på stjernehimmelen! I tretida starta orrfuglene leiken sin. Jeg kunne høre den spesielle lyden til orrhanene, og de var sikkert ikke langt unna. Jeg kikka ut, men det var ganske vanskelig å bestemme hvor de holdt til. I alle fall ikke helt i nærheten, og det frista lite å stå opp for å finne de.

I femtiden var det derimot på tide å stå opp. Posen var nedrima, og det var helt klart flere minusgrader. Orrfuglene holdt fortsatt på, og jeg fant ut at jeg kunne ta en liten runde for å finne ut om det gikk an å snike seg innpå. Som vanlig klarte jeg ikke det denne gangen heller. Det ble plutselig stilt. Oppdaga! Tilbake ved soveplassen min var det i grunnen bare å fyre på kjelen for å lage kaffe og frokost.

Etter mat og kaffe tok jeg turen i østlig retning, mot Staurskar. Ved stølen fant jeg den T-merka stien, og fulgte den ned til Olalia. Derfra gikk det radig videre på grusvei tilbake til bilen på Oppheim.

En fin rundtur som passer for hele familien, med eller uten overnatting. Lett å gå, og merket sti hele veien, hvis man ser bort fra turen min ned lia sør for toppen. Det er derimot gulmerket løype fra toppen videre østover mot T-merka sti i Staurskar. Antakelig ikke særlig lenger enn min runde.

Turfakta
Distanse  : 13 km
Varighet  : 3-4 timer
Toppunkt  : 690
Startpunkt: 356

Kommentarer eller spørsmål? Kontakt meg gjerne her.
Turen starter på grusvei fra parkeringsplassen på Oppheim og innover mot Olalia.
I nordenden av Ongelsvatnet starter gulmerket sti.
En del varder langs veien.
Til tross for en del myr er det lettgått terreng.
Ongelsvatnet med Lysenuten bak. Trollatjørna til høyre.
Gulmaling på steiner/pinner og ganske tydelig sti.
Noe snø i høyden.
Toppen av Steinfjellet 690 moh.
Flott varde.
Utsikt mot sør/vest. Lysenuten, Døldarheia, Aksla.
Flytta meg etter hvert herfra. Alt for mye nedoverbakke/oppoverbakke.
Ganske kald vind, så det er bare å komme seg i soveposen etter hvert.
Middagen inntas fra soveposen.
Fin utsikt fra senga.
Mot Hauganuten og Litlalandsnuten.
Ikke fullmåne, men likevel fint på natta.
Det har nok vært 3-4 minusgrader. Mye rim, og is i drikkeflaske og kjele.
Klokka er vel litt over fem om morgenen.
Fin morgen.
Frokost er unnagjort og turen fortsetter mot Staurskar.
Frost på myrene.
Staurskarsstølen.
Staurskar.
Sola har stått opp.
Nede ved Olalia.
Grusvei tilbake til Oppheim.


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS (fil med lav oppløsning).

NB! En del av turene har høyoppløselig GPX-fil for nedlasting tilgjengelig under høydekurven. Høyoppløselige filer har en F i filnavnet, eksempelvis hustveitsataF.gpx. GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder ingen større «feil» , og kan fint brukes som en veiledende rute.

Kanskje liker du også:

Følg
Gi melding om
guest

0 Kommentarer
Eldste
Nyeste Mest stemte
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
0
Gi gjerne en kommentar.x
()
x