Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Turen til Såta er en flott topptur i ganske greit og lettgått terreng. Det er en hel del høydemeter fra der bilen parkeres på veien mellom Saurdal kraftstasjon og Lauvastølsvatnet (ca kote 620) og toppen på 1423 meter. Det er derimot moderat stigning hele veien, uten de hardeste kneikene en topptur ofte har.

Turen går på til dels tydelig sti, og etter hvert er det nødlinger som viser vei over snaufjellet. Jeg har gått denne ruta flere ganger, og jeg sliter alltid med å finne stien i starten, gjennom fjellbjørkeskogen. Selv om det er tegnet inn sti på de fleste turkart er det lett å miste den. Det er ikke noe stort problem, for rett over tregrensa er det ganske lett å finne både retning og sti.

Utsikten blir etter hvert flott, med utsikt over Lauvastølsvatnet og Suldalsvatnet. Toppen kan bestiges fra flere kanter. Den mest fornuftige veien er nok å gå rundt toppen fra øst, og deretter opp fra nordsiden. Jeg valgte derimot å gå mer eller mindre rett på. Det er mulig med litt klyving. Fra toppen er det utsikt over store deler av Suldalsheiene. Såta er sammen med Napen og Snønuten markante topper i området.

Turen tar 4-5 timer, og det er samme vei ned som opp. Jeg har ikke noe GPS-spor på denne turen, og det er også sparsommelig med bilder tatt underveis. Se ellers turen som gikk til Vestre Kaldevatn, siden den er identisk til forbi Såta.

En artig avstikker på veien er en tur bort til topp 1137 på vei opp eller ned. Når man når kote 1120 tar man sørover fra merket sti. Hold høyden hele veien, og etter 2-3 hundre meter kommer man til et bekkeinntak og toppen av svingesjakta til kraftstasjonen i Saurdal. På toppen er det en svær betongsilo med solid gitter som kuppel. Herfra er det 450 meter rett ned i vanntunnelen inn til kraftstasjonen. En møter nok vannsøyla på vei nedover, siden den pendler i takt med nivået i Blåsjø (mellom kote 930 og 1055). Noen meter under siloen utvider sjakta seg til hele 100 m2! Heftige saker!

Turfakta
Distanse  : ikke målt
Varighet  : 4 - 5 timer
Toppunkt  : 1423
Startpunkt: 620

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap