Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Ny tur med start og mål ved Eikesdalsvegen i Øvre Vats, Vindafjord. Det er tydelig merket på E134 hvor man kjører av, hvor bilen skal parkeres og hvor turen starter.

Tidligere i vår gikk jeg til Ulserhaug, og første del av turen, inn til Veldehytta, er identisk med den turen.

Etter vel tre kilometer på god skogsvei er jeg inne ved Veldehytta. Her er det merket sti videre mot Morgonsvatnet. Jeg følger denne et lite stykke, til starten av Brenneskarsdalen. Dagens første mål er Javnan. Toppen ligger nord, nordvest for stien her, og jeg følger en ganske strak linje mot toppen. Ganske bratt opp bjørkelia, og etterhvert over i lav brake og lyng. Vel oppe er det bare å konstantere at utsikten er fin vestover mot Ålfjorden og Sveio.

Neste topp er Våbrekkefjell som ligger litt lenger nordvest, med en dal imellom (Nordre Brenneskar). Til tross for at det er høydemeter ned og høydemeter opp, er det ganske lettgått over tregrensa, også her. Vel oppe på Våbrekkefjell er toppen markert med en staselig varde, selv om høyden her er litt lavere enn Javnan, 553 moh.

Neste topp krever enda flere høydemeter ned og opp. Trollafjellet ligger enda lenger nord, med Langavatnet mellom. Jeg oppdager raskt at det er merket løype herfra og videre. Jeg håper at nødlingene og rødmalingen fører meg mot Vikestølen, og det stemmer. Først nordøstover fjellplatået, og deretter ned lia. Stien ender på en fin skogsvei som fører videre til Vikestølen.

Det er også merket sti fra Vikestølen og opp til Trollafjellet. Stien bærer ikke preg av å være ofte i bruk, og det er lett å miste den hvis man ikke følger godt med. Over tregrensa er det nødlinger videre. Det er ujevnt mellomrom mellom disse, men det går greit når man leser terrenget. Stien går der det er logisk at den går. Det er mange høydemeter opp, og det er flere små platåer som flater ut før man på ny må opp. Også her er det en flott vardem og fin utsikt mot Vikebygd og Ålfjorden og Sveio. Det var litt disig og lavt skydekke i dag, så utsikten er nok enda bedre på en klarværsdag.

Fra Trollafjellet tok jeg samme rute tilbake til Vikestølen. Fra Vikestølen er det merket sti i ganske strak linje tilbake til Veldehytta. Denne stien ser heller ikke ut til å være mye brukt. Kanskje forståelig, for den er særdeles våt. Mye myrterreng. Supert hvis man vil teste om fjellskoene tåler vann. Mine besto testen med glans!

Fra Veldehytta er det bare å traske tilbake vel tre kilometer på flott skogsvei tilbake til bilen. En flott tur som gir høyfjellsfølelse på fjellmassivene, og ellers i fint og variert skogsterreng. Min tur kan fint kortes inn hvis man ikke vil ha en så lang og tildels krevende tur. Området har mange flotte turmål. Se ellers min tidligere tur til Ulserhaug, i samme område.

Turfakta
Distanse  : 17,5 km
Varighet  : 4,5 - 5 timer
Toppunkt  : 637
Startpunkt: 70


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap