Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

Jeg hadde i grunnen lagt bort fjellskiene for denne sesongen. Det var fram til svoger Gustav ville ha meg med på topptur sammen med min søster Hege, til Gaustatoppen. Planen var å få med seg soloppgangen fra toppen. Joda, hvorfor ikke?

For å ha en viss realistisk mulighet til å få med seg de første solstrålene fra toppen måtte vi tidlig opp. Litt over klokka 03.00 var vi i bilen på Krosso nede i Rjukan. En halvtime senere hadde vi forlatt bilen ved parkeringsplassen utenfor inngangen til Gaustabanen, men kurs for toppen.

Det var 3-4 blå grader på parkeringsplassen. Ganske kald trekk, men likevel fine forhold oppover. Hodelykt var bare nødvendig helt i starten, for det var blitt ganske lyst allerede. Til tross for feller, ble det raskt klart at det ville gå raskere å bære skiene oppover, og gå rett opp i stedet for å krysse med ski på kryss og tvers. Å gå i bratt terreng med skisko har aldri vært en favorittøvelse, men sakte men sikkert kom vi nærmere målet. Snøen vekslet mellom å være hardpakket og sammenblåst pudder. Etter første skikkelige kneik flatet det såpass ut at vi kunne bruke ski et stykke, før det på ny ble bæring i det skikkelig bratte partiet før toppen. Her oppe måtte vi innse at vi ikke kom til toppen før sola. Det spilte i grunnen heller ikke noen rolle, for det var en flott opplevelse å se sola komme opp langt borte i øst. Etter hvert traff også de første solstrålene toppen litt lenger oppe. Fantastisk!

20 minutter senere var vi på toppen. Turistforeningen sin hytte var åpen, siden et følge på åtte “trugetraskere” var kommet opp en stund før oss. Det var en organisert tur med avtale om frokost på hytta, og vi var så heldige at vi fikk komme inn. Etter å ha fått på oss tørre klær, ble det kaffe og frokost, og prat med vertskapet på hytta og lederen for trugeturen.

Et par timer senere var vi klare for returen. Sola og litt bedre temperatur hadde gjort underverker med snøen mens vi hadde spist frokost. Det var mye bedre forhold. Etter å ha bært skiene ned første heng, rant vi slakt sikksakk videre nedover. Midtveis på returen ble det en flott pause i morgensola. Fantastiske forhold denne maidagen, selv om det tidvis lugget litt i overgang is og pudder.

Vi brukte en time og tre kvarter opp, og noe mindre på nedfarten. Vel hjemme kunne vi høre på nyhetene at det hadde gått skred på Gaustatoppen denne dagen. Skredet hadde gått i en av rennene øst for toppen. Der er det virkelig bratt, og med solvarme på dagen skal det nok ikke så mye til for å utløse skred. Vi hår håpe at ingen ble tatt av skredet.

Turfakta
Distanse  : 6,5 km
Varighet  : 4 timer
Toppunkt  : 1850
Startpunkt: 1150


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute. Ruta er kun turen opp!

Pin It on Pinterest