Generic selectors
Bare fullstendig treff
Søk i turtittel
Søk i innhold
Søk i turbeskrivelser
Bildebeskrivelser

I dag ble det en kombinert sykkel og fottur til Gaupåsen, eller Gaupenuten som den også kalles. Toppen på 531 moh ligger på sørsiden av Yrkefjorden, ytterst mot Vindafjorden.

Med på dagens tur var den etter hvert faste turkompisen Oddvar. Vi startet på Norheim litt over kl 09.00. Turen gikk mot Nedstrand. Ved kirka i Hindaråvåg tok vi av til venstre mot Vassendvik. Ved gårdene på Helgaland parkerte vi bilen ved den låste grinda, en drøy time senere. Grinda er plassert i starten av sideveien vi hadde tenkt å følge oppover og innover mot Gaupåsen. Uten sykkel blir det en dryg ekstratur å gå på 5,5 kilometer hver vei. Med sykkel brukte vi drøye 40 minutter i god stigning på fin vei.

Jeg hadde studert kartet på forhånd, og sett at det var tegnet en sti inn på kartet, fra veien og mot toppen. Denne fant vi greit, og fulgte den oppover langs et granfelt. Etter hvert som stien ble mindre tydelig, gikk det over til merking. Først gråmaling (!!), og etter hvert blåfarge på trestammer og steiner oppover.

Over tregrensa ble det mer fast fjell, og litt snø. Lett og fint å gå opp til platået og toppen. Her sto en stor og flott varde, og vi fikk fin utsikt over “krossen” i Vindafjorden. Utsikt mot Vikedal, Sandeid, Yrkefjorden, Vormedal, Hebnes, Ombo og videre innover fjellene i Vindafjord, Sauda, Suldal og Hjelmeland. I nord så vi snødekte fjell i Kvinnherad. Lett å se når det er snø over en viss høyde, og lettere å skille hva som er hva.

Etter en runde på platået kom vi ut på vestsiden. Her var det heftige stup ned, med overheng! Det var nok et par hundre meter loddrett ned. Greit å være klar over hvis man har med yngre unger opp her, eller man surrer rundt i tåke eller lavt skydekke!

Det var ganske kalt i den sure vinden på toppen, så det var greit å ta en matpause i lia på vei tilbake til syklene. Nede ved syklene gjorde vi et fornuftig valg. Vi syklet videre på veien, mot Solheim. En fraflyttet gård, men med bevart våningshus og innmark. Kartet viste at det gikk vei videre på vestsiden av Vindafjorden, mot Hapnes ytterst mot Vindafjorden/Yrkefjorden.

Kartet fortalte at det skulle være et kort parti med sti på strekningen, men konklusjonen var at det var vei av god standard for terrengsykler, hele veien Det ble med andre ord en fin rundtur på sykkel. En tur som absolutt er å anbefale hvis du har sykkel!

Turfakta
Distanse  : 5,5 km + sykkel
Varighet  : 4,5 timer inkl rundtur
Toppunkt  : 531
Startpunkt: 84


GPX-spor som kan importeres i kart og GPS.

NB! GPX-fila brukes fullt og helt på eget ansvar, og er ikke å regne som noen offisiell tur-rute. Det er min egen rute på aktuell tur, med eventuelle feilnavigeringer. Aktuell rute inneholder derimot ikke noen større «feil», og kan således fint brukes som en veiledende rute.

Kommentarer

Kanskje liker du også:

Copy link
Powered by Social Snap